-->

vineri, 26 septembrie 2014

Cunoaşterea Pământului

Suprafaţa Pământului este redată cu ajutorul globului şi a hărţii geografice.
1. Globul geografic  este o reprezentare micşorată, reală şi exactă a planetei Pământ.


Primul glob geografic s-a realizat în anul 150 î.Hr. de către învăţatul grec Crates din Malos, însă forma sferică a Pământului a devenit o certitudine abia în urma expediţiei lui Magellan.
Atunci când a fost realizat primul glob geografic, nu se descoperiseră încă toate continentele, aşadar el diferă într-o oarecare măsură de globul geografic de astăzi. 
Tipuri de globuri geografice:
- fizic: oceane, mări şi forme de relief;
- politic: ţări şi capitale.



2. Harta geografică este o reprezentare în plan, micşorată şi convenţională a suprafeţei terestre.

Tipuri de hărţi:
-fizice şi politice;
-turistice;
-militare;
-de aviaţie;
-de navigaţie;
-rutiere.
Elementele unei hărţi:
-titlul (în cazul imaginii alăturate, "Harta Lumii"
-legenda
-scara de proporţie ( 1 : 27 000 000 )
3. Atlasul este o colecţie de hărţi şi planşe geografice.


2 comentarii:

  1. Oamenii de stiinta din China si Canada au venit cu o noua teorie privind formarea Universului, care schimba modelul Big Bang. Noua teorie, numita Big Bounce, care se bazeaza pe gravitatia cuantica, sustine ca Universul nostru a cunoscut mai multe evenimente Big Bang, dupa un colaps anterior.

    Noua teorie, care uneste mecanica cuantica si teoria relativitatii generale, afirma ca Universul nu a fost niciodata o singularitate, iar Cosmosul este descris ca "un atom", potrivit Daily Mail.

    Aceasta a fost descoperirea care a zguduit lumea fizicii in luna martie, cand oamenii de stiinta care au folosit telescopul Bicep2 din Antarctica au gasit dovezi ale perioadei de dupa Big Bang.

    De la aceasta descoperire, dezbaterile s-au concentrat nu numai asupra validitatii ei, ci si asupra implicatiilor sale pentru stiinta ca un intreg.

    Noua teorie a fost publicata in revista Physical Letters de o echipa de cercetatori din China si Canada, ei continuand munca altor oameni de stiinta, mai ales a lui Martin Bojowald de la Universitatea Pennsylvania.

    Teoria Big Bounce afirma ca Universul nostru nu a inceput in mod necesar dintr-o singularitate, ci mai degraba a "revenit" dupa prabusirea unui Univers anterior.

    Si dovezi in acest sens au aparut din datele experimentului Bicep2. Rezultatele acestuia au aratat ca astronomii au detectat ceea ce s-a intamplat imediat dupa Big Bang, intr-o fractiune de secunda.

    Acesta este un moment foarte scurt de la inceputul Universului,

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari Alexandra! sper ca acest blog sa va motiveze sa invatati si sa participati la lectii! succes!

    RăspundețiȘtergere

Spune-ţi părerea!