-->

sâmbătă, 20 decembrie 2014

Egiptenii

Egiptul antic a fost o veche civilizație din nord-estul Africii, care s-a dezvoltat în zonele joase de-a lungul fluviului Nil, pe suprafața actuală a statului modern Egipt. Civilizația egipteană s-a format în jurul anilor 3150 î.en., prin unificarea politică a Egiptului de Sus și a Egiptului de Jos sub conducerea primului faraon. Istoria Egiptului antic se împarte într-o serie de regate stabile Vechiul Regat Egiptean, Regatul Mijlociu Egiptean și Noul Regat Egiptean separate prin perioade de instabilitate relativă cunoscute sub numele de perioade intermediare.
Succesul civilizației egiptene antice a rezultat datorită capacității de a exploata eficient zonele fertile de-a lungul văii Nilului. Surplusul de recolte provenit din exploatarea inundațiilor naturale previzibile și a sistemului de irigații au facilitat dezvoltarea unui surplus de populație care a contribut la dezvoltarea socială și culturală. De asemenea, resursele alimentare bogate au putut susține exploatarea mineralelor din vale și din regiunile deșertice din jurul văii Nilului, dezvoltarea un sistem de scriere timpuriu, dezvoltarea construcțiilor și proiectelor agricole, dezvoltarea comerțului și dezvoltarea forțelor militare necesare pentru apărare și pentru campaniile militare care au dus la afirmarea dominației civilizației egiptene în regiune. Organizarea și conducerea acestor activități a fost posibilă printr-o birocrație de elită formată din scribi, preoți și administratori sub controlul unui faraon cu puteri divine care asigura cooperarea și unitatea poporului egiptean.
Egiptenii din Regatul vechi au efectuat călătorii lungi de-a lungul tarmurilor mării Roşii, spre sud, pină in ţara Punt. De acolo se aduceau in Egipt răşini aromatice de mare preţ (tămiie, smirnă etc), care se obţin din copacii ce cresc in ţările situate la sud de marea Roşie — din peninsula Somalia şi din „Arabia fericită" de sud-vest. De aceea, ţara Punt poate fi socotită pe drept cuvint ca fiind şi Somalia, şi Iemen sau poate ar fi amindouă la un loc.

Sursa: Wikipedia

Temă: Scrieţi despre:
a) Piramidele Egiptene;
b) Scrierea egiptenilor antici;
c) Faraoni.

luni, 15 decembrie 2014

Perşii

Imperiul Persan a fost un imperiu iranian ce a dominat Asia de Sud si de Sud-Vest intre 550 i.e.n.., de la cucerirea mezilor de catre Cirus cel Mare, pana în 330 i.e.n.., cand ultimul imparat Ahemenid moare și imperiul este cucerit de Alexandru cel Mare. 

521-485 i.e.n.: Darius I, fondatorul Persepolis-ului
Dupa moartea lui Cambyses, printul ahemenid Darius I, numit ulterior cel Mare, ajunge la putere, in anul 521 i.e.n. El a fost comandatul armatei numita “Cei Zece mii de Nemuritori”.
in afara de recunostiinta pentru loialitatea lor, imaginile membrilor acestei trupe de elita au fost sculptate pe zidurile din Persepolis, capitala secreta, expresie a puterii ahemenide, pe care Darius o intemeieaza in 520 i.e.n.
Darius a creat un mare imperiu centralizat, cu trei capitale: Susa era folosita ca rezidenta de iarna, Ecbatana ca rezidenta de vara, iar Persepolis a devenit cel mai important centru ceremonial.
Campaniile militare desfasurate pe o vasta scara, au transformat Persia intr-un imperiu de proportii colosale, intinzandu-se din India pana la insulele Grecesti si de la Nil la Dunare.
Dupa ce s-a ingrijit de politica interna, dand imperiului un nou cod administrativ si religios – Zoroastrismul – si dupa ce a creat noi orase si o vasta retea de caravane, cu rute pornind din Orientul indepartat pana la Mediterana, Darius isi indreapta atentia catre Greci, incepand cu Miletul. Conflictul a fost unul teribil: Miletul a fost distrus, Tracia si Macedonia ocupate iar Eretria pusa sub foc, in timp ce populatia a fost inrobita.
In anul 490 i.e.n., Darius a fost insa invins la Marathon, de catre fortele Athenei si Spartei. Regele Ahemenid s-a retras din Grecia si a murit in anul 485 i.e.n. A fost ingropat in mormantul din stanca de la Naksh-i Rustam, nu departe de Persepolis.


Temă: Scrieţi maxim 20 de rânduri despre:
Darius
sau 
Persepolis
sau
Războaiele dintre perşi şi greci.


duminică, 7 decembrie 2014

China

Update:
DESCOPERIRILE CHINEZE


Aproximativ 1500 de ani inaintea erei noastre a luat fiinţă in bazinul cursului mijlociu al fluviului Huanhe unul dintre cele mai vechi state din lume — Statul chinez. Centrul acestui stat se afla in regiunea situată la apus de Marea cimpie a Chinei, acolo unde Huanhe primeşte din dreapta pe marele afluent Veihe şi apoi, cotind spre răsărit, pătrunde in şes. In cursul mileniului I i.e.n., chinezii şi-au extins foarte mult posesiunile, invingind popoarele „barbare" vecine, fie prin forţa armelor, fie retrăgindu-se vremelnic din faţa acestora şi biruindu-le totuşi prin puterea civilizaţiei lor mai inaintate, vechii chinezi s-au răspandit in Asia de răsărit pe un teritoriu intins, de la deserturile şi stepele din zona temperată,la nord, pină la zona tropicală, la sud, cuprinzind şi bazinul fluviului Ianţzi.
Cu citeva secole inaintea erei noastre, chinezii au inaintat spre răsărit pină la mările periferice ale oceanului Pacific şi au navigat pe aceste mări. Pe ţărmurile mării Galbene ei au descoperit peninsulele Şandun, Liaodun şi Coreea, iar apoi, trecind peste larga strimtoare a Coreei, au descoperit principala insulă japoneză Hondo (Honşiu) şi insulele Kiuşiu şi Sikoku din sudul Japoniei. Inaintind spre sud, chinezii au descoperit intregul litoral continental al mării Chinei de răsărit, au traversat tropical nordic şi, trecind peste o strimtoare largă, au descoperit insula Taivan. Mergind mai departe, spre sud-vest, ei au descoperit marea Chinei de sud cu golful Tonkin, intreaga Indochină de nord-est, bazinul fluviului Roşu (Song-Koi) insula Hainan şi zona răsăriteană de pe litoralul peninsulei Indochină. in secolul al II-lea i.e.n., sub domnia impăratului U Di, chinezii au cucerit Vietnamul. Spre apus, in secolul al III-lea i.e.n., chinezii au extins graniţele statului lor pină la lanţul Nanşan şi munţii Sino-Tibetani, adică pină la marginile de nord-est şi de est ale podişului Tibetan.
Pentru a se apăra impotriva hunilor, chinezii au inceput să construiască in secolul al IV-lea i.e.n., Marele zid
chinezesc. in secolele III—II i.e.n. ei au prelungit zidul spre răsărit pină la golful Liaodun din marea Galbenă, iar spre apus, pana la graniţelor sudice ale deşertului Alaşan Ridicarea acestei construcţii a fost posibilă numai in urma unei cercetari geografice şi topografice minuţioase a regiunilor prin care trecea această construcţie de o amploare nemaivăzută, cu fortăreţe de pază .
Sursa:
China este una din cele mai interesante ţări din lume. Iată nişte articole, filme-documentar sau detalii despre China atât din prezent cât şi China Antică.
China Antică, surse de informaţii
Comori din China Antică
Frumuseţea în Antichitate: China
Vechi invenţii chinezeşti
10 lucruri care te vor şoca despre China

Tema:
Scrieti despre o inventie din China antica
sau 
Marele zid Chinezesc
sau 
Marile imperii din China

vineri, 5 decembrie 2014

Hărţile oraşului Băicoi

Într-un articol al lunii octombrie, intitulat Harta, elevii clasei noastre au avut de făcut nişte hărţi ale oraşului nostru, alegând 5 repere de pe hartă, pornind de la Şcoala Gimnazială Lilieşti-Băicoi.
Hărţile, interesante şi corecte (majoritatea) sunt următoarele:
Militaru Adelina:
Ivan Emilia:

Şercău Teodora:

Jumolea Valentin:

Ştir Gabriel:

Cosmineanu Daniela:

Iliescu Daniel:
 
Alex Damian:

Personal, îi felicit pe colegii care şi-au dat interesul, hărţile sunt foarte frumoase.