-->

luni, 15 decembrie 2014

Perşii

Imperiul Persan a fost un imperiu iranian ce a dominat Asia de Sud si de Sud-Vest intre 550 i.e.n.., de la cucerirea mezilor de catre Cirus cel Mare, pana în 330 i.e.n.., cand ultimul imparat Ahemenid moare și imperiul este cucerit de Alexandru cel Mare. 

521-485 i.e.n.: Darius I, fondatorul Persepolis-ului
Dupa moartea lui Cambyses, printul ahemenid Darius I, numit ulterior cel Mare, ajunge la putere, in anul 521 i.e.n. El a fost comandatul armatei numita “Cei Zece mii de Nemuritori”.
in afara de recunostiinta pentru loialitatea lor, imaginile membrilor acestei trupe de elita au fost sculptate pe zidurile din Persepolis, capitala secreta, expresie a puterii ahemenide, pe care Darius o intemeieaza in 520 i.e.n.
Darius a creat un mare imperiu centralizat, cu trei capitale: Susa era folosita ca rezidenta de iarna, Ecbatana ca rezidenta de vara, iar Persepolis a devenit cel mai important centru ceremonial.
Campaniile militare desfasurate pe o vasta scara, au transformat Persia intr-un imperiu de proportii colosale, intinzandu-se din India pana la insulele Grecesti si de la Nil la Dunare.
Dupa ce s-a ingrijit de politica interna, dand imperiului un nou cod administrativ si religios – Zoroastrismul – si dupa ce a creat noi orase si o vasta retea de caravane, cu rute pornind din Orientul indepartat pana la Mediterana, Darius isi indreapta atentia catre Greci, incepand cu Miletul. Conflictul a fost unul teribil: Miletul a fost distrus, Tracia si Macedonia ocupate iar Eretria pusa sub foc, in timp ce populatia a fost inrobita.
In anul 490 i.e.n., Darius a fost insa invins la Marathon, de catre fortele Athenei si Spartei. Regele Ahemenid s-a retras din Grecia si a murit in anul 485 i.e.n. A fost ingropat in mormantul din stanca de la Naksh-i Rustam, nu departe de Persepolis.


Temă: Scrieţi maxim 20 de rânduri despre:
Darius
sau 
Persepolis
sau
Războaiele dintre perşi şi greci.


13 comentarii:

  1. Războaiele persane sau Războaiele medice au fost o serie de conflicte militare dintre lumea Greciei antice și Imperiul Persan. Aceste războaie s-au desfășurat între aproximativ 500 î.Hr. și 448 î.Hr..

    La mijlocul secolului VI î.Hr., Imperiul Persan întemeiat atunci de Cirus II a intrat în contact cu grecii din Europa, după ce a subjugat Ionia. Darius I a extins imperiul său asupra văii Indusului, apoi generalul său Megabaze a supus Tracia și Macedonia, care au devenit tributare Marelui Regat persan. În anul 501 î.Hr. ionienii se răscoală, sprijiniți de Atena. Darius hotărăște să pedepsească Atena, iar în 490 î.Hr. trimite o flotă puternică sub comanda lui Datis și a lui Artaferne. Atenienii tocmai restabiliseră democrația prin reformele lui Clistene, dar aristocrații și partizanii Pisistrazilor, nemulțumiți, s-au aliat cu perșii și, după ce aceștia au părăsit Eubeea, tiranul răsturnat Hipias i-a condus pe perși la MaratonDarius s-a decis apoi să dea o lovitură puternică Atenei. Timp de trei ani, el a făcut pregătiri pentru o nouă expediție de anvergură, dar a renunțat la planul său din cauza unei rebeliuni a egiptenilor. El a murit, lăsând fiului și urmașului său Xerxes sarcina de a răzbuna onoarea perșilor.

    Când s-a urcat pe tron, în anul 486 î.Hr., prima grijă a lui Xerxes a fost să-i supună pe egiptenii revoltați, apoi a hotărât să pornească împotriva Greciei în fruntea unei armate puternice: Herodot dă cifra fabuloasă de 2641610 de oameni, cifră pe care Ctesias, care a fost medic la curtea urmașilor lui Xerxes, a redus-o la 800000 de oameni. El a pornit la drum în primăvara anului 480 î.Hr., a traversat Hellespontul pe un pod de vase și, sprijinit de o flotă puternică, a coborât spre Grecia prin Tracia și prin Macedonia. Grecii au încercat zadarnic să-l oprească pe invadator la intrarea în Tessalia. Ei au renunțat la acest plan și s-au retras în spatele Termopilelor, unde l-au lăsat pe regele Leonidas în fruntea unei trupe mici, care a rezistat eroic invadatorilor.Conflictul dintre greci și perși n-a luat sfârșit decât prin victoria lui Alexandru cel Mare (336-323 î.Hr.) asupra lui Darius III Codommanos și cucerirea Imperiului Ahemenid de către eleni.
    Sursa : Wikipedia .

    RăspundețiȘtergere
  2. DARIUS I.........Dupa moartea lui Cambyses, printul ahemenid Darius i, numit ulterior cel Mare, ajunge la putere, in anul 521 i.e.n. El a fost comandatul armatei numita “Cei Zece mii de Nemuritori”.
    in afara de recunostiinta pentru loialitatea lor, imaginile membrilor acestei trupe de elita au fost sculptate pe zidurile din Persepolis, capitala secreta, expresie a puterii ahemenide, pe care Darius o intemeieaza in 520 i.e.n.
    Darius a creat un mare imperiu centralizat, cu trei capitale: Susa era folosita ca rezidenta de iarna, Ecbatana ca rezidenta de vara, iar Persepolis a devenit cel mai important centru ceremonial.
    Campaniile militare desfasurate pe o vasta scara, au transformat Persia intrun imperiu de proportii colosale, intinzandu-se din india pana la insulele Grecesti si de la Nil la Dunare.
    Dupa ce s-a ingrijit de politica interna, dand imperiului un nou cod administrativ si religios – Zoroastrismul – si dupa ce a creat noi orase si o vasta retea de caravane, cu rute pornind din Orientul indepartat pana la Mediterana, Darius isi indreapta atentia catre Greci, incepand cu Miletul. Conflictul a fost unul teribil: Miletul a fost distrus, Tracia si Macedonia ocupate iar Eretria pusa sub foc, in timp ce populatia a fost inrobita.
    In anul 490 i.e.n., Darius a fost insa invins la Marathon, de catre fortele Athenei si Spartei. Regelel Ahemenid s-a retras din Grecia si a murit in anul 485 i.e.n. A fost ingropat in mormantul din stanca de la Naksh-i Rustam, nu departe de Persepolis.

    RăspundețiȘtergere
  3. PERSEPOLIS capitala Imperiului Persan din antichitate, imperiu care a fost întemeiat prin anii 520 î.Hr.în timpul domniei lui Darius I din dinastia achemizilor. Numele provine din limba greacă și înseamnă „Orașul perșilor”, pe când numele persan se referă la „ Dschamschid” un rege legendar. Pe timpul când s-a mutat aici capitala de la reședința inițială „Pasargadae” care se afla la 50 km distanță de Persepolis, s-a construit la poalele muntelui Kuh-e o terasă de 15 ha. Orașul Persepolis va fi distrus în anul 330 î.Hr. de Alexandru cel Mare, ruinele rămase au fost declarate pe o rază de 60 km patrimoniu UNESCO.

    RăspundețiȘtergere
  4. Darius s-a născut în 550 î.Hr. ca cel mai mare dintre cei cinci fii ai lui Hystaspes și al Rhodugunei. Hystaspes a fost satrap de Bactria în 522 î.Hr., potrivit lui Herodot. De asemenea, potrivit lui Herodot, Darius a servit ca lăncier în campania egipteană al regelui Cambyses al II-lea. Hystaspes a fost un ofițer în armată și un nobil de la curtea lui Cyrus al II-lea cel Mare.

    Înainte ca Cyrus cu armata sa să treacă râul Aras ca să lupte cu triburile din nord, acesta și-a învestit fiul, Cambyses al II-lea, ca rege în cazul în care ar fi fost ucis. Cu toate acestea, odată ce a traversat râul Aras, Cirus a avut o viziune în care Darius avea aripi deasupra umerilor și stătea deasupra Europei și Asiei. Cu toate acestea, Cambyses, fiul său a fost moștenitorul la tron. Cambyses l-a ridicat pe Darius din funcția de lăncier.Darius a înfrânt apoi alte răscoale și și-a consolidat domnia refăcând imperiul înaintașilor săi. În primii ani de domnie Darius se confruntă cu revolte în Elam, Babilon, Media și Armenia, dar face față cu succes dovedindu-se un rege abil și capabil. Succesele sale au fost consemnate într-o inscripție plasată pe o stâncă înaltă la Behistun, pe cursul superior al râului Choaspes. Inscripția este în limba persană și în limbile babiloniene. Noul rege obține o legătură strânsă cu familia predecesorilor săi prin căsătoria cu Atossa, fiica lui Cyrus și văduva lui Cambyses. Wikipedia

    RăspundețiȘtergere
  5. Persepolis (Tacht-e Dschamschid „Tronul lui Dschamschid“, pers. veche.: Parseh) capitala Imperiului Persan din antichitate, imperiu care a fost întemeiat prin anii 520 î.Hr. în timpul domniei lui Darius I din dinastia achemizilor. Numele provine din limba greacă și înseamnă „Orașul perșilor”, pe când numele persan se referă la „ Dschamschid” un rege legendar. Pe timpul când s-a mutat aici capitala de la reședința inițială „Pasargadae” care se afla la 50 km distanță de Persepolis, s-a construit la poalele muntelui Kuh-e o terasă de 15 ha. Orașul Persepolis va fi distrus în anul 330 î.Hr. de Alexandru cel Mare, ruinele rămase au fost declarate pe o rază de 60 km patrimoniu UNESCO.. SURSA : Wikipedia

    RăspundețiȘtergere
  6. Imperiul Persan sau Imperiul Ahemenid (persana veche: Parsā) a fost un imperiu iranian ce a dominat Asia de Sud și de Sud-Vest între 550 î.Hr., de la cucerirea mezilor de către Cirus cel Mare, până în 330 î.Hr., când ultimul împărat Ahemenid moare și imperiul este cucerit de Alexandru cel Mare.

    La apogeul întinderii sale teritoriale, teritoriul său cuprindea Iranul, Afganistanul, Irakul, Turcia, Siria Egiptul, Israelul, Libanul, Ciprul și porțiuni din România, Bulgaria, Grecia, Arabia Saudită, Libia, Sudanul de Nord, Caucaz, India, Asia Centrală și chiar din China, cu o suprafață totală de 8.000.000 km2. Cirus cel Mare creează dintr-un stat vasal un vast imperiu cucerind Imperiul Medic, primul mare stat monarhic iranian, Imperiul Neo-Babilonian și Regatul Lidian, deschizând cale fiului său, Cambyses al II-lea, spre cucerirea Egiptului.

    Războaiele medice, dintre polisurile grecești și Imperiul Persan, au arătat acestuia că nu este invincibil, înfrângerile suferite la Marathon, Salamina și Plateea umilindu-l pe Regele Regilor în fața întregii lumi.

    După cucerirea Imperiului Persan de către Alexandru cel Mare, vastele sale teritorii încep să facă parte din lumea elenistică.
    Sursa;wikipedia

    RăspundețiȘtergere
  7. Darius I cel Mare (Dîryayas), fiul lui Hystaspes, s-a născut în anul 550 î.Hr. și a devenit rege al perșilor în 522 î.Hr.. În perioada sa, Imperiul Persan a cunoscut apogeul puterii și al întinderii teritoriale, devenind cel mai vast și cel mai puternic stat din Orientul Mijlociu. Darius I a mutat capitala Imperiului Persan la Persepolis. A anexat Punjabul în 517 î.Hr.. Pornește într-o expediție împotriva sciților în (513 î.Hr.), soldată însă cu un eșec. Darius I a vrut să cucerească Grecia, dar a fost înfrânt la Marathon (490 î.Hr.). Moare înainte de a porni în a doua expediție împotriva grecilor, în anul 486 î.Hr., sarcina de a răzbuna onoarea persană fiindu-i transmisă fiului și urmașului său la tron, Xerxes I.
    Darius s-a născut în 550 î.Hr. ca cel mai mare dintre cei cinci fii ai lui Hystaspes și al Rhodugunei. Hystaspes a fost satrap de Bactria în 522 î.Hr., potrivit lui Herodot. De asemenea, potrivit lui Herodot, Darius a servit ca lăncier în campania egipteană al regelui Cambyses al II-lea. Hystaspes a fost un ofițer în armată și un nobil de la curtea lui Cyrus al II-lea cel Mare.

    Înainte ca Cyrus cu armata sa să treacă râul Aras ca să lupte cu triburile din nord, acesta și-a învestit fiul, Cambyses al II-lea, ca rege în cazul în care ar fi fost ucis. Cu toate acestea, odată ce a traversat râul Aras, Cirus a avut o viziune în care Darius avea aripi deasupra umerilor și stătea deasupra Europei și Asiei. Cu toate acestea, Cambyses, fiul său a fost moștenitorul la tron. Cambyses l-a ridicat pe Darius din funcția de lăncier.
    sursa:Wikipedia

    Persepolis (persană: تخت جمشيد‎ Tacht-e Dschamschid „Tronul lui Dschamschid“, pers. veche.: Parseh) capitala Imperiului Persan din antichitate, imperiu care a fost întemeiat prin anii 520 î.Hr. în timpul domniei lui Darius I din dinastia achemizilor. Numele provine din limba greacă și înseamnă „Orașul perșilor”, pe când numele persan se referă la „ Dschamschid” un rege legendar. Pe timpul când s-a mutat aici capitala de la reședința inițială „Pasargadae” care se afla la 50 km distanță de Persepolis, s-a construit la poalele muntelui Kuh-e o terasă de 15 ha. Orașul Persepolis va fi distrus în anul 330 î.Hr. de Alexandru cel Mare, ruinele rămase au fost declarate pe o rază de 60 km patrimoniu UNESCO.
    sursa: Wikipedia

    RăspundețiȘtergere
  8. Darius I sau cel Mare , s-a născut în anul 550 î.Hr. și a devenit rege al perșilor în 522 î.Hr.. În perioada sa, Imperiul Persan a cunoscut apogeul puterii și al întinderii teritoriale,Darius I a vrut să cucerească Grecia, dar a fost înfrânt la Marathon (490 î.Hr.). Moare înainte de a porni în a doua expediție împotriva grecilor, în anul 486 î.Hr., sarcina de a răzbuna onoarea persană fiindu-i transmisă fiului și urmașului său la tron, Xerxes I. Darius I a mutat capitala Imperiului Persan la Persepolis.Darius a efectuat introducerea unei monede universale, dareicul, probabil înainte de 500 î.Hr.. Darius a aplicat sistemul monetar cu o monedă transnațională pentru a reglementa comerțul pe tot teritoriul imperiului. Dareicul a fost, de asemenea, recunoscut dincolo de granițele imperiului, în locuri cum ar fi Europa Centrală și de Europa de Est. Există două tipuri de dareic: de aur și de argint. Numai regele putea să-și bată chipul pe dareicul de aur, generali importanți și satrapii își băteau chipurile pe dareicurile de argint.Darius a început construirea unui oraș al perșilor, la poalele Muntelui Milei, Kuh-i-Rahmat, oraș numit de greci Persepolis. Pe o latură a muntelui a fost construită o terasă uriașă, unde se putea urca pe niște trepte duble. Darius a construit și palatul de la Susa, adevărata sa reședință.
    S: ~Wikipedia~

    RăspundețiȘtergere
  9. Oraş situat în ţinutul antic Persida din sud-vestul Iranului, la 200 km de Golful Persic, Persepolis a fost capitală a Imperiului Persan.
    Construirea acestui oraş şi a palatului regal cu acelaşi nume a fost iniţiată de Darius I (486-465 î.Hr.) şi încheiată de Artaxerxes (465-425 î.Hr.), în perioada de maximă înflorire a imperiului. Persopolis a devenit astfel o bijuterie, o culme a arhitecturii antice.

    Palatul regal, aşezat într-un ţinut muntos al Podişului Iran, la o altitudine de 1570 m, era construit pe o terasă înconjurată de ziduri puternice. Accesul în palat se făcea printr-o scară cu 106 trepte, pentru pietoni, şi printr-o rampă, pentru care.
    Arta persană era o artă regală. Decoraţiile de pe pereţii exteriori (arcaşi sau servitori realizaţi �
    �n cărămidă smălţuită), ca şi somptuozitatea palatelor erau însemne ale puterii.

    Darius a mai creat un sistem modern de drumuri (Calea regală), a împărţit administraţia statului în 20 de subunităţi (satrapii) şi a bătut moneda de aur etalon. A întreprins o expediţie în ţinuturile nordice ale Pontului Euxin şi a purtat "războaiele medice" împotriva Greciei.

    Persopolis sau "Părsa" (în limba veche, persană) a avut soarta statului persan, comparat de antici cu un " colos cu picioare de lut".
    Incendiată din răzbunare şi distrusă de armatele marelui cuceritor balcanic al Antichităţii, Alexandru Macedon (330 î.Hr.), reşedinţa regilor Ahemenizi a fost abandonată cuceritorilor. Imperiul Persan a dispărut, devenind parte a lumii elene. Susa, Persepolis, Pasargades Ecbatana, reşedinţele imperiale ale Ahemenizilor, au fost llr de Alexandru Macedon.

    Din emblematica capitală a regatului persan au mai rămas numai ruinele palatului lui Darius şi ale palatului lui Xerxe, într-un spatiu montan, deşertic, numit astăzi Merdaht.
    Sursa:FAMOUSWHY

    RăspundețiȘtergere
  10. Darius I cel Mare (Dîryayas), fiul lui Hystaspes, s-a născut în anul 550 î.Hr. și a devenit rege al perșilor în 522 î.Hr.. În perioada sa, Imperiul Persan a cunoscut apogeul puterii și al întinderii teritoriale, devenind cel mai vast și cel mai puternic stat din Orientul Mijlociu. Darius I a mutat capitala Imperiului Persan la Persepolis. A anexat Punjabul în 517 î.Hr.. Pornește într-o expediție împotriva sciților în (513 î.Hr.), soldată însă cu un eșec. Darius I a vrut să cucerească Grecia, dar a fost înfrânt la Marathon (490 î.Hr.). Moare înainte de a porni în a doua expediție împotriva grecilor, în anul 486 î.Hr., sarcina de a răzbuna onoarea persană fiindu-i transmisă fiului și urmașului său la tron, Xerxes I.Darius s-a născut în 550 î.Hr. ca cel mai mare dintre cei cinci fii ai lui Hystaspes și al Rhodugunei. Hystaspes a fost satrap de Bactria în 522 î.Hr., potrivit lui Herodot. De asemenea, potrivit lui Herodot, Darius a servit ca lăncier în campania egipteană al regelui Cambyses al II-lea. Hystaspes a fost un ofițer în armată și un nobil de la curtea lui Cyrus al II-lea cel Mare.Înainte ca Cyrus cu armata sa să treacă râul Aras ca să lupte cu triburile din nord, acesta și-a învestit fiul, Cambyses al II-lea, ca rege în cazul în care ar fi fost ucis. Cu toate acestea, odată ce a traversat râul Aras, Cirus a avut o viziune în care Darius avea aripi deasupra umerilor și stătea deasupra Europei și Asiei. Cu toate acestea, Cambyses, fiul său a fost moștenitorul la tron. Cambyses l-a ridicat pe Darius din funcția de lăncier.Sursa:Wikipedia

    RăspundețiȘtergere
  11. Confruntările dintre greci şi perşi încep în anul 499 î.Hr., odată cu revolta ioniană a cetăţilor greceşti din Asia Mică. Cetăţile Athena şi Eretria sprijină revolta ioaniană eşuată împotriva Imperiului Persan între 499 şi 493 î.Hr. Datorită acestui fapt, cele două polisuri greceşti devin acum ţinta prioritară a lui Darius I.

    Darius era mânat atât de dorinţa de răzbunare, cât şi de planul strategic, mai ambiţios, de a supune întreaga Grecie, pentru a împiedica pe viitor sprijinul cetăţilor din Grecia continentală pentru eventualele revolte ale grecilor din Asia Mică.

    Pretextul formal al expediţiei persane era răzbunarea incendierii templului zeiţei Cybele din Sardes de către contingentul athenian care participase la expediţia făcută în Asia Mică, pentru a-i ajuta pe conaţionalii ionieni, în anul 498 î.Hr.
    Sursa:http://www.historia.ro

    RăspundețiȘtergere

Spune-ţi părerea!