-->

joi, 23 aprilie 2015

James Cook



James Cook (n. 7 noiembrie 1728 - d. 14 februarie 1779) a fost un explorator, navigator și cartograf englez ce a ajuns la rangul de căpitan în Marina Regală. Cook a realizat hărți detaliate ale insulei Newfoundland înainte de a realiza trei expediții în Oceanul Pacific, unde a realizat primul contact european cu coasta estică a Australiei și Insulele Hawaii, precum și prima circumnavigare a Noii Zeelande.
Cook s-a alăturat flotei comerciale britanice ca adolescent și s-a alăturat Marinei Regale în 1755. A luat parte la Războiul de șapte ani și a explorat și cartografiat cea mai mare parte a intrării în Râul Sfântul Laurențiu în timpul asediului orașului Quebec. Acest lucru a atras atenția Amiralității și Royal Society. Acest lucru a venit într-un moment crucial atât al carierei lui Cook cât și al explorărilor maritime britanice, ceea ce a condus la sarcina de comandant al navei HMS Endeavour în 1766 în prima din cele trei expediții în Pacific.
În cele 3 călătorii Cook a navigat mii de kilometri în mari zone necartografiate ale Globului. A cartografiat teritorii din Noua Zeelandă până în Hawaii în cel mai mare detaliu și la o scară ce nu a mai fost atinsă până atunci. În timpul acestor călătorii de descoperire a explorat și numit teritorii și a cartografiat insule și zone de coastă pentru prima dată pe hărțile europene. A demonstrat calități de marinar, aptitudini de explorator și cartograf, curaj fizic și capacitatea de a-și conduce oamenii în condiții vitrege.
Cook a fost ucis în Hawaii în timpul unei altercații cu băștinașii în timpul celei de-a treia călătorii de explorare în Pacific în 1779. A lăsat în urmă o moștenire de cunoștințe științifice și geografice ce au influențat succesorii săi inclusiv în secolul al XX-lea .
Traseele celor trei călătorii ale lui Cook. Prima călătorie este marcată cu roşu, a doua cu verde iar a treia cu albastru. Ruta echipajului lui Cook de după moartea acestuia este marcată cu linia albastră întreruptă.



Puteti urmari si fimul Capitanul James Cook (il gasiti pe youtube). 
Tema :
 1. Urmariti una din calatoriile lui James Cook si descrieti descoperirile sale.
  2. Enumerati 3-4  descoperiri ale lui James Cook si mentionati importanta lor pentru navigatie sau hartile de azi. 

6 comentarii:

  1. PRIMA CĂLĂTORIE A CĂPITANULUI COOK

    Echipajul naval “Endeavour” (corabie aleasă de Sir Hugh Palliser împreună cu James Cook, cu o capacitate de 370 tone, care iniţial fusese construită pentru comerţ cu cărbuni) era format din 84 persoane. Corabia fusese aprovizionată pentru 18 luni; avea 10 tunuri mobile, 12 semimobile şi muniţie.
    Fiind complet echipat de plecare, la 30 iulie 1768, căpitanul Cook, ridică pânzele la Deptfort, iar la 13 august lasă ancora în strâmtoarea Plymouth, de unde, după o şedere de câteva zile ieşi în larg.
    La 13 septembrie au ajuns la Madeira şi au ancorat la Funchal (capitala insulei portugheze Madeira). Acolo l-au pierdut pe Weir, secundul masterului, care, căzând peste bord în timp ce trăgea ancora s-a înecat.
    La 19 septembrie ridica pânzele din Mdeira şi la 23 septembrie ajunseră în dreptul piscului Teneriffe (aproximativ 4600 m înălţime). La 29 septembrie au văzut Bona Vista, una din insulele Capului Verde.
    La 23 octombrie au traversat ecuatorul. Pe 13 noiembrie au acostat la Rio de Janeiro pentru a-şi procura provizii.
    Expediţia fiind asigurată cu provizii şi apă, joi 8 decembrie 1768, lasă în urmă oraşul Rio.
    Pe 22 decembrie au fost înconjuraţi de o mulţime de marsuini (mamifer cetaceu asemănător delfinului dar fără bot alungit) dintr-o specie ciudată care măsurau aproximativ 5 m lungime, de culoare cenuşie.
    Pe 23 decembrie observă o eclipsă de lună.
    ~Sursa-vapoare~

    RăspundețiȘtergere
  2. A DOUA CALATORIE A LUI JAMES COOK

    La puțin timp după întoarcerea din prima călătorie, Cook a fost promovat la gradul de comandor în august 1771. Apoi, în 1772 a fost însărcinat de Royal Society pentru a căuta ipotetitcul Terra Australis. În prima călătorie Cook a demonstrat prin circumnavigarea Noii Zeelande faptul că nu este atașată unui continent mai mare aflat la sud. Deși a cartografiat aproape întreaga coastă estică a Australiei, demonstrând că este de dimensiuni continentale, Terra Australis se credea că este mai la sud. Deși s-a demonstrat contrariul, Alexander Dalrymple și alții din Royal Society erau convinși că acest continent masiv trebuie să existe mai la sud.

    Cook a primit comanda navei HMS Resolution în această călătorie iar Tobias Furneaux a primit comanda celei de-a doua nave, HMS Adventure. Expediția lui Cook a circumnavigat globul la latitudini foarte sudice, fiind unul dintre primii care să treacă de Cercul Polar de Sud pe 17 ianuarie 1773. A explorat, cartografiat și luat în posesiune britanică Georgia de Sud, explorată de Anthony de la Roché în 1675, descoperită și numită de Clerke Rocks și Insulele Sandwich de Sud. În ceața antarctică, Resolution și Adventure. s-au separat. Furneaux s-a îndreptat spre Noua Zeelandă, unde a pierdut o parte din oameni în urma confruntărilor cu populația Māori după care s-a întors în Anglia, în vreme ce Cook a continuat să exploreze zona antarctică, ajungând la 71°10'S pe 31 ianuarie 1774.

    Cook aproape a ajuns pe continentul Antarctica dar a trebuit să se îndrepte spre Tahiti pentru reaprovizionare. Apoi a reluat traseul sudic în a doua tentativă eșuată de a găsi presupusul continent. În această parte a călătoriei Cook a luat cu el un tânăr Tahitian pe nume Omai, care s-a dovedit având cunoștințe mai slabe despre Pacific decât Tupaia din prima călătorie. În timpul călătoriei de întoarcere din 1774 a debarcat în Insulele Tonga, Insula Paștelui, Insula Norfolk, Noua Caledonie și Vanuatu. Raportul dat la întoarcere a eliminat interesul pentru mitul continentului Terra Australis.

    SURSA:WIKIPEDIA.ORG

    RăspundețiȘtergere
  3. În 1766 Royal Society l-a angajat pe Cook să navigheze în Oceanul Pacific pentru a observa și marca tranziția planetei Venus în jurul Soarelui. Cook, în vârstă de 39 de ani, a fost promovat la gradul de locotenent și a fost numit comandantul expediției. Expediția a început în Anglia în 1768, a ocolit Capul Horn și a continuat spre vest în Pacific pentru a ajunge la insula Tahiti pe 13 aprilie 1769 unde s-au făcut observațiile tranziției planetei Venus. Totuși, rezultatul observațiilor nu au fost atât de concluzive și precise pe cât se aștepta. O dată ce observațiile s-au încehiat, Cook a deschis ordinele sigilate ce conțineau instrucțiuni suplimentare din partea Amiralității pentru a doua parte a călătoriei: căutarea în Pacificul de Sud a unor indicii cu referire la continentul Terra Australis. Cook a pornit spre Noua Zeelandă și a cartografiat întreaga zonă de coastă cu doar câteva greșeli minore. Apoi a călătorit spre vest, ajungând pe coasta sud-estică a Australiei pe 19 aprilie 1770, fiind astfel primul contact european cu coasta continentului.

    Pe 23 aprilie a făcut primele observații înregistrate asupra băștinașilor australieni pe insula Brush. Pe 29 aprilie Cook și echipajul său au realizat prima debarcare pe continent în locul numit astăzi Peninsula Kurnell, pe care el l-a numit "Golful Botanic" după specimenele unice colecționate de botaniștii Joseph Banks și Daniel Solander. Aici Cook a realizat primul contact cu un trib aborigen cunoscut sub numele de Gweagal. SURSA WIKIPEDIA.ORG

    RăspundețiȘtergere
  4. Descoperirea insulelor din Oceanul Pacific a constituit ultima faza a explorarilor europene incepute de spanioli si de portughezi in secolul al XV-lea. Dupa cucerirea si colonizarea continentului american, a Africii si a Asiei, a venit randul Pacificului, acolo unde hartile timpului aratau existenta unei ipotetice Terra Australis Incognita (continentul sudic necunoscut).

    Apogeul calatoriilor de explorare a zonei Pacificului a fost reprezentat de cele trei expeditii conduse de capitanul englez James Cook, desfasurate in perioada de varf a rivalitatii franco-engleze pentru descoperirea si stapanirea de noi colonii. Prima calatorie, inceputa cu nava Endeavour in 1768 a durat trei ani, timp in care au fost cercetate insulele Tahiti, Noua Zeelanda si tarmul de est al Australiei. A doua expeditie, inceputa in 1772, a durat, la randul ei, trei ani, fiind intreprinsa cu navele Resolution si Adventure.

    Traseul a atins Tahiti, Noua Zeelanda si Antarctica, ajungand pana la 71° latitudine sudica, fapt unic pana atunci in istoria navigatiei. In timpul celei de-a treia calatorii (1776–1779), realizate cu vasele Resolution si Discovery au fost descoperite insulele Hawaii iar apoi, navigand catre nord, au fost explorate tarmurile Alaskai si Stramtoarea Behring. La intoarcerea din Alaska, capitanul James Cook a fost nevoit sa acosteze in Hawaii, unde s-a declansat o revolta a bastinasilor in timpul careia a fost asasinat de catre acestia. In urma expeditiilor lui James Cook, a inceput colonizarea britanica a Australiei.

    ~~~~~~~~~~~~~~SURSA :www.calificativ.ro/1768A_1779_EXPEDITIILE_LUI_JAMES_COOK_~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    RăspundețiȘtergere
  5. Importanta calatoriilor lui James Cook:
    1)Calatoria in Oceanul Pacific-anii 1768-1771:a ajutat la imbogatirea cunostintelor legate de astronomie,si la descoperirea Terra Australis,apoi a cartografiat intreaga zona costala.
    2)Calatoria in Australia-anul 1771:
    A descoperit Marea Bariera de corali si a ajutat in descoperirea unor noi specii de vietati acvatice.
    3)Calatoria la Polul Sud-anul 1773:
    La Polul Sud a studiat speciile intalnite (pinguini),si a cartografiat,dar si a format colonii ale Imperiului Britanic.
    In concluzie,Cook a facut foarte multe harti de-alungul expeditiilor,dar a format si multe colonii engleze.

    RăspundețiȘtergere
  6. James Cook (1728 – 1779)

    Departe de a fi doar un soldat si un navigator incercat, capitanul James Cook poate fi caracterizat drept unul dintre primii exploratori europeni care au realizat lungi calatorii oceanice in scopuri pur stiintiice. De altfel, asa avea sa inceapa si prima sa mare aventura, o expeditie in Tahiti, acolo de unde ar fi urmat sa urmareasca conjuctia dintre Venus si Soare, eveniment de mare importanta pentru astronomii vremii, petrecut in 1769. Conform instructiunilor primite din partea Societatii Regale Britanice, Cook s-a indreptat apoi catre Noua Zeelanda, teritoriu descris pentru prima data de olandezul Abel Tasman in 1642. Cook a fost de altfel primul european care a realizat o cartografiere completa a Noii Zeelande, tot el fiind si cel care a identificat coasta estica a Australiei.

    Nemultumit de realizarile sale din timpul primei expeditii, James Cook porneste in 1772 intr-o a doua calatorie, cu scopul de cartografia tarmurile Oceanului Atlantic, ocazie cu care identifica mai multe insule necunoscute pana atunci geografilor europeni, si ajunge pana aproape de Antarctica.
    La doar un an de la intoarcere din 1775, Cook organizeaza si cea de treia expeditie, ocazie cu care descopera Hawaii si stabileste primul contact european cu nativii maori. Considerat initial un zeu de catre bastinasi, englezul intra in conflict cu acestia dupa ce incearca sa isi recupereze o barca furata, luand ostatici mai multi lideri hawaiieni. Deznodamantul este insa unul dramatic, James Cook fiind ucis de localnici intr-un atac furibund al acestora. Era 14 februarie 1779.

    RăspundețiȘtergere

Spune-ţi părerea!