-->

miercuri, 19 noiembrie 2014

Fenicienii

"Numele''Fenician'' vine de la un cuvant grecesc ce inseamna omul de purpura. Feicienii eu fost primii oameni care au creat un alfabet,el cuprindea 22 de litere. A fost preluat si dezvoltat de catre Greci si Romani. Fenicienii au fost cel de-al doilea popor care a adoptat alfabetul , având numai 22 de consoane, dar nici o vocala. Ingeniozitatea comercianţilor fenicieni care le foloseau pentru a-şi ţine socotelile consta in faptul ca fiecare cifră, scrisă fără curbe, doar din linii drepte, formează exact atâtea unghiuri câte sugerează numărul respectiv. Alfabetul fenician este un alfabet folosit iniţial pentru scrierea limbii feniciene, dar care mai apoi a dus la apariţia altor alfabete folosite astăzi, precum cel latin, arab, ebraic, grec şi cel chirilic.
Patru lucruri interesante pe care nu le stiati despre fenicieni
1.De unde vin fenicienii? Se crede ca vechii fenicieni ar fi locuit,intr-un trecut indepartat,intr-o zona limitata geografic,in ceea ce astazi este teritoriul Libanului.
2.Fenicienii erau un popor semitic Fenicienii erau un popor de origine semita vorbind aceeasi limba ca si triburile stabilite in Canaanul vecin.Exista si astazi perceptia gresita conform careia, semitii ar fi doar evreii,iar cuplul de termeni general folosit de semit-antisemit, se refera strict la locuitorii statului Israel.
3.Fenicienii si culoarea purpurie Fenicienii sunt inventatorii unei vopsele de culoare purpurie foarte pretuita de antici.Aceasta era obtinuta din mai multe vietati marine (murex brandaris,murex trunculus si purpura hemastoma).
4.Fenicienii,primii descoperitori ai Americii? O ipoteza din ce in ce mai vehiculata in ultima vreme si care contrazice ceea ce am fost invatati sa credem la orele de istorie,este aceea ca fenicienii ar fi resit sa se stabileasca si pe cele doua continente americane intemeind si aici asezari. Cercetatorii ai civilizatiilor precolumbiene intre care se numara si Bernando de Sivla Ramos au prezentat o serie de dovezi privitoare la existenta unor populatii cu caracteristici asemanatoare acelora ale fenicienilor in bazinul amazonian. O lucrare aparuta in 1930 a acestui istoric prezinta chiar o serie de ipoteze privind talentul de navigatori al fenicienilor care i-ar fi adus pe acestia in America cu aproape 2500 de ani inaintea lui Columb."
  - Necula Georgiana -> Georgi.

Un comentariu:

Spune-ţi părerea!