-->

sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Roma

Istoria Romei cuprinde trei mari epoci:
1. Perioada regalitatii (de la intemeieree pana la 509 i.Hr.); 
2. Republica (509 i.Hr.-27 i.Hr.)
3. Imperiul (pana la caderea cetatii in mainile lui Odoacru, in 476).
Potrivit legendei, Roma a fost fondata in 753 i.H. de descendentii tronului Enea, Romulus si Remus. Pana la intemeierea republicii, orasul-stat Roma a fost condus de 7 regi latini si etrusci. Numai Pompilius (715-673 i.Hr.) a pus bazele principalelor institutii civile si a legiferat practicile religioase. Regii etrusci, care au venit la domnie in sec. 7 i.Hr., au dus o politica de expansiune si o mare parte din Latium a intrat sub stapanirea Romei. Tot aici s-au constituit Capitoliul si Vechiul Forum. Tarquinius Superbus a fost ultimul rege roman. Dupa ce fiul sau Sextus a necinstit-o pe Lucretia, Senatul roman a decretat ca Roma nu trebuie sa mai aiba regi.
Republica romana (509 i.Hr.) era condusa de un senat si de magistrati, mai tarziu consuli, alesi anual de un senat format din patricieni. In sec. 5 i.Hr., dupa revolta plebilor, sunt admisi la guvernare repezentantii acestora, tribunii. In timpul republicii, Roma a continuat politica de expansiune, cucerind intreaga peninsula. Pentru suprematie in bazinul Mediteranei, porneste sirul razboaielor punice (conflictul cu Cartagina). Cucereste pe rand, Peninsula Iberica (sec.2 i.Hr.), Macedonia, Grecia, Regatul Pergam, Bitinia, Regatul Pont, Siria, pe care le transforma in provincii romane. Spre sfarsitul sec. 1 i.Hr., dupa cucerirea Galiei si a Egiptului, Roma devine una dintre cele mai mari puteri ale lumii antice. Pe plan intern, se confrunta cu profunde conflicte sociale (rascoalele sclavilor si razboaiele civile). In 44 i.Hr., Cezar e desemnat tribun pe viata, asumandu-si prerogativele ce tin de dictatura personala. Asasinarea sa a dus la un nou razboi civil. Au loc restructurari constitutionale, care culmineaza cu instaurarea principatului. Octavian August s-a numit princeps (primul cetatean), iar Senatul i- a dat titulatura de imparat (27 i.Hr.). In sec 1-2 imperiul si-a extins granitele, Marea Mediterana devenind Mare Internum. In timpul Antoninilor (96-192), imperiul atinge apogeul expansiunii teritoriale si al puterii militare. Se intareste pocesul de romanizare al provinciilor (Dacia, Mesopotania, Armenia). Se construiesc apeducte, drumuri, bazilici. Dupa aceasta epoca de inflorire, numita si "secolul de aur", urmeaza perioada de declin (sec.3). Se accentuiaza criza interna sub imparatul Caracalla (211-217). Granitele se prabusesc sub desele navaliri ale triburilor germanice, iar in provinciile din Rasarit sunt invadate de persi. Intr-o jumatate de secol, din 235 pana in 284, s-au perindat peste 25 de imparati la conducere. Diocletian (284-305) adopta titulatura de dominus si instaureaza dominatul. Viata economica decade. Constantin I poate fi considerat al doilea intemeietor al imperiului. A reorganizat sistemul local de guvernare (prefecturi, provincii), a legalizat crestinismul, a mutat capitala la Bizant (numit Constantinopol in 330). In 335, dupa moartea imparatului Theodosiu I, imperiul s-a scindat in Imperiul Roman de Apus (cu capitala la Ravenna) si Imperiul Roman de Rasarit (cu capitala la Constantinopol). In Apus, sub presiunea atacurilor vizigotilor si vandalilor, imperiul se clatina, Roma fiind cucerita (476) de catre Odoacru, primul rege barbar al Italiei. In Rasarit, statul continua sa existe pana in sec. 15, sub denumirea de Imperiul Bizantin.

Romulus şi RemusClick pe imagine pentru mai multe date despre Romulus şi Remus:

Materiale video şi nu numai despre Roma:
Roma antică
Columna lui Traian-film
Masada
The Roman Empire
Gloria şi decăderea Romei



Temă: Faceţi un eseu de jumătate de pagină alegând dintre:
Zei şi zeiţe romane
sau
Gloria Romei
sau
Cucerirea Daciei de către romani.

11 comentarii:

  1. CUCERIREA DACIEI DE CATRE ROMANI:

    In urma războaielor eroice duse de către Decebal în anii 101-102 şi 105-106 d.Hr., Dacia a suferit înfrîngere şi a fost cucerită de către Impreriul Roman în frunte cu conducătorul săuTraian.Dacia a fost un stat foarte puternic militar însă şi înapoiat în alte aspecte în comparaţie curomanii.După cucerirea acestui teritoriu Imperiul Roman l-a transformat într-o provincieobişnuită de la periferie. Gloria războiului cîştigat de catre romani a ramas in istorie prin constructia coloanie lui Traian. Ca pozitiv în urma cuceririi a fost dezvoltarea infrastructurei, construcţia drumurilor pavate, oraşe după modelul roman, s-a acordat atenţie specială extragerii bogăţiilor subsolului şicel mai important s-au menţinut ocupaţiile tradiţionale ca agricultura şi creşterea animalelor.Ca negativ, în urma războaielor duse dintre Decebal si Imperiul Roman au fost pierderiumane foarte mari. După cucerirea Daciei în războaiele pe care le ducea imperiu erau nevoiţi să participe şi dacii, pentru a satisface interesele imperiului. Dacia a fost jefuită de bogaţiile pe carele poseda. Trecînd sub conducerea Imepriului Roman s-a pierdut din identitatea poporului carelocuia, s-a uitat din limbă, au inceput a-şi copia pe cotropitori. Ruşii au cucerit Basarabia, poporul a fost asimilat de ruşi şi aceasta e rău, nu cred că e cu mult mai pozitiv cucerirea deromani şi vorbirea limbii lor. Să fost un inceput eroic, după retragerea romanilor din 275, Daciacontinua progresul cărui a dat imbold Imperiul Roman, insa ea a devenit si mai saraca din cauza imposibilităţii poporului de a se conduce eficient.
    Cuceririle romanilor au avut o importanţă istorică, au răspindit cultura, limba, ceea ce suntmulţumite multe state ale lumii care fac parte cultura romană, fapt ce nu pot înţelege opinia lor.Ce ţine de poporul român, important este pentru noi, căci vorbim limba română, strămoşilor noştri care au preluat cuvinte atît de la romani cît şi de la alte popoare.Astfel ca şi orice lucru, cucerirea dacilor de cătrea romani are ale sale plusuri şi minusuri.

    RăspundețiȘtergere

  2. „Cucerirea Daciei de către romani: sfîrşit tragic sau un început eroic”
    În urma războaielor eroice duse de către Decebal în anii 101-102 şi 105-106 d.Hr., Dacia asuferit înfrîngere şi a fost cucerită de către Impreriul Roman în frunte cu conducătorul săuTraian.Dacia a fost un stat foarte puternic militar însă şi înapoiat în alte aspecte în comparaţie curomanii. După cucerirea acestui teritoriu Imperiul Roman l-a transformat într-o provincieobişnuită de la periferie. Gloria războiului cîştigat de către romani a rămas în istorie princonstrucţia coloanie lui Traian.Ca pozitiv în urma cuceririi a fost dezvoltarea infrastructurei, construcţia drumurilor pavate, oraşe după modelul roman, s-a acordat atenţie specială extragerii bogăţiilor subsolului şicel mai important s-au menţinut ocupaţiile tradiţionale ca agricultura şi creşterea animalelor.Ca negativ, în urma războaielor duse dintre Decebal şi Imperiul Roman, au fost pierderiumane foarte mari. După cucerirea Daciei în războaiele pe care le ducea imperiu erau nevoiţi să participe şi dacii, pentru a satisface interesele imperiului. Dacia a fost jefuită de bogaţiile pe carele poseda. Trecînd sub conducerea Imepriului Roman s-a pierdut din identitatea poporului carelocuia, s-a uitat din limbă, au inceput a-şi copia pe cotropitori. Ruşii au cucerit Basarabia, poporul a fost asimilat de ruşi şi aceasta e rău, nu cred că e cu mult mai pozitiv cucerirea deromani şi vorbirea limbii lor. Să fost un inceput eroic, după retragerea romanilor din 275, Daciacontinua progresul cărui a dat imbold Imperiul Roman, însă ea a devenit şi mai săracă din cauzaimposibilităţii poporului de a se conduce eficient.Însă neprivind la toate avantajele enorme care susţin istoricii în privinţa cuceriii Daciei, euconsider că ocuparea Daciei a fost un sfîrşit tragic

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa cucerirea Greciei de catre romani, a avut loc un contact puternic cu mitologia si cultura acestora. Astfel, zeii romani au inceput sa fie si ei adorati ca niste zei cu forma umane. Devenind stapani ai Greciei, romanii stabilesc corespondente intre zeii greci si zeii lor, schimbandu-le numele si, uneori, functiile: Jupiter (Zeus), Junona (Hera), Neptun (Poseidon), Venus (Afrodita), Minerva (Atena), Mercur (Hermes), Vulcan (Hefaistos), Ceres (Demetra), Bacchus (Dionysos), Apollo (Apollo), Marte (Ares), Diana (Artemis), etc.
    Zeii erau doar niste puteri mistice pentru inceputurile istoriei religiei romanilor. Dupa secolul sase, in care a avut loc contactul cu Grecii si cultura lor, au inceput sa fie adorati zei cu forme umane. Romanii puneau accent pe fenomenul numit pax deorum, pacea zeilor, prin care isi asigurau prosperitatea si bunastarea. Fiecare loc, imprejurare sau obiect avea propriul zeu ocrotitor si existau foarte multi zei cu atributii marunte, dar importante pentru romani.
    La inceputurile istoriei religiei romane zeii erau socotiti niste puteri mistice, erau adorate divinitati tainice, al caror nume nu se rostea. Romanii puneau accent pe fenomenul numit pax deorum, pacea zeilor, prin care isi asigurau prosperitatea si bunastarea. Fiecare loc, imprejurare sau obiect avea propriul zeu ocrotitor si existau foarte multi zei cu atributii marunte, dar importante pentru romani. Puterea extraordinara si magica a fiecarui zeu, numen dei, se implica in viata oamenilor si in natura, ca o forta sobra, miloasa dar si razbunatoare. Astfel, zeii protejau fiecare act al vietii, de la nastere pana la moarte.

    RăspundețiȘtergere
  4. CUCERIREA DACIEI DE CATRE ROMANI:

    In urma războaielor eroice duse de către Decebal în anii 101-102 şi 105-106 d.Hr., Dacia a suferit înfrîngere şi a fost cucerită de către Impreriul Roman în frunte cu conducătorul săuTraian.Dacia a fost un stat foarte puternic militar însă şi înapoiat în alte aspecte în comparaţie curomanii.După cucerirea acestui teritoriu Imperiul Roman l-a transformat într-o provincieobişnuită de la periferie. Gloria războiului cîştigat de catre romani a ramas in istorie prin constructia coloanie lui Traian. Ca pozitiv în urma cuceririi a fost dezvoltarea infrastructurei, construcţia drumurilor pavate, oraşe după modelul roman, s-a acordat atenţie specială extragerii bogăţiilor subsolului şicel mai important s-au menţinut ocupaţiile tradiţionale ca agricultura şi creşterea animalelor.Ca negativ, în urma războaielor duse dintre Decebal si Imperiul Roman au fost pierderiumane foarte mari. După cucerirea Daciei în războaiele pe care le ducea imperiu erau nevoiţi să participe şi dacii, pentru a satisface interesele imperiului. Dacia a fost jefuită de bogaţiile pe carele poseda. Trecînd sub conducerea Imepriului Roman s-a pierdut din identitatea poporului carelocuia, s-a uitat din limbă, au inceput a-şi copia pe cotropitori. Ruşii au cucerit Basarabia, poporul a fost asimilat de ruşi şi aceasta e rău, nu cred că e cu mult mai pozitiv cucerirea deromani şi vorbirea limbii lor. Să fost un inceput eroic, după retragerea romanilor din 275, Daciacontinua progresul cărui a dat imbold Imperiul Roman, insa ea a devenit si mai saraca din cauza imposibilităţii poporului de a se conduce eficient.
    Cuceririle romanilor au avut o importanţă istorică, au răspindit cultura, limba, ceea ce suntmulţumite multe state ale lumii care fac parte cultura romană, fapt ce nu pot înţelege opinia lor.Ce ţine de poporul român, important este pentru noi, căci vorbim limba română, strămoşilor noştri care au preluat cuvinte atît de la romani cît şi de la alte popoare.Astfel ca şi orice lucru, cucerirea dacilor de cătrea romani are ale sale plusuri şi minusuri.

    RăspundețiȘtergere

  5. „Cucerirea Daciei de către Romani

    În urma războaielor eroice duse de către Decebal în anii 101-102 şi 105-106 d.Hr., Dacia asuferit înfrîngere şi a fost cucerită de către Impreriul Roman în frunte cu conducătorul săuTraian.Dacia a fost un stat foarte puternic militar însă şi înapoiat în alte aspecte în comparaţie curomanii. După cucerirea acestui teritoriu Imperiul Roman l-a transformat într-o provincieobişnuită de la periferie. Gloria războiului cîştigat de către romani a rămas în istorie princonstrucţia coloanie lui Traian.Ca pozitiv în urma cuceririi a fost dezvoltarea infrastructurei, construcţia drumurilor pavate, oraşe după modelul roman, s-a acordat atenţie specială extragerii bogăţiilor subsolului şicel mai important s-au menţinut ocupaţiile tradiţionale ca agricultura şi creşterea animalelor.Ca negativ, în urma războaielor duse dintre Decebal şi Imperiul Roman, au fost pierderiumane foarte mari. După cucerirea Daciei în războaiele pe care le ducea imperiu erau nevoiţi să participe şi dacii, pentru a satisface interesele imperiului. Dacia a fost jefuită de bogaţiile pe carele poseda. Trecînd sub conducerea Imepriului Roman s-a pierdut din identitatea poporului carelocuia, s-a uitat din limbă, au inceput a-şi copia pe cotropitori. Ruşii au cucerit Basarabia, poporul a fost asimilat de ruşi şi aceasta e rău, nu cred că e cu mult mai pozitiv cucerirea deromani şi vorbirea limbii lor. Să fost un inceput eroic, după retragerea romanilor din 275, Daciacontinua progresul cărui a dat imbold Imperiul Roman, însă ea a devenit şi mai săracă din cauzaimposibilităţii poporului de a se conduce eficient.Însă neprivind la toate avantajele enorme care susţin istoricii în privinţa cuceriii Daciei, euconsider că ocuparea Daciei a fost un sfîrşit tragic.Cuceririle romanilor au avut o importanţă istorică, au răspindit cultura, limba, ceea ce suntmulţumite multe state ale lumii care fac parte cultura romană, fapt ce nu pot înţelege opinia lor.Ce ţine de poporul român, important este pentru noi, căci vorbim limba română, strămoşilor noştri care au preluat cuvinte atît de la romani cît şi de la alte popoare.Astfel ca şi orice lucru, cucerirea dacilor de cătrea romani are ale sale plusuri şi minusuri.

    RăspundețiȘtergere
  6. La început romanii și-au imaginat zeii ca puteri și mai apoi ca și persoane, astfel explicându-se faptul că puțin din mitologia romană este autentică. După învățatul roman Marcus Terentius Varro, numai după ce romanii au avut contact cu civilizația Greciei antice în sec VI î.Hr. ei au început să-și reprezinte zeii sub formă umană. În ultimele trei secole înaintea lui Hristos scriitori ca Virgil și Ovidiu au gravat numele și funcțiile zeilor romani în librăriile grecești și în tradiția artistică creând o mitologie hibridă, greco-romană care a inspirat poeții și pictorii din antichitate și până azi. Majoritatea faptelor cunoscute despre vechea mitologie romană provin din scrierile scriitorilor antici, din operele de artă care au supraviețuit până azi și din descoperirile arheologice. Romanii credeau că practicile lor religioase mențineau așa zisa „pax deorum” sau pacea zeilor - care asigura prosperitatea continuă a comunității. Fiecare loc, împrejurare sau obiect avea propriul zeu ocrotitor și existau foarte multi zei cu atribuții mărunte, dar importante pentru romani. Astfel, zeii protejau fiecare act al vieții, de la naștere până la moarte.Zeii romani jucau rolul unor oameni cu superputeri, așa că, în timp a devenit normal ca puternicii conducători ai Romei să fie tratați ca niște zei. Cezar a fost primul zeificat și tratat ca zeu după moartea sa. Mai târziu, unii dintre cei mai buni împărați au fost declarați zei de către Senat, dar numai după moartea lor. În timpul vieții ei erau simplii muritori. Toți romanii trebuiau să venereze împărații divini. JUPITER era poate cel mai important dintre zeii mitologiei romane , fiind asemănat cu Zeus din mitologia greacă.
    Aceasta este o listă de zei romani, cu o descriere scurtă a fiecărui zeu.Majoritatea zeilor romani au vârsta Romei Antice, când romanii au preluat, cu nume schimbat, zeii din mitologia greacă.
    La fel ca grecii, romanii împart zeii în categoria zeilor principali (zeii mari) și categoria zeilor mai puțin însemnați (zeii mici):
    Aesculapius, Zeul medicilor (al tămăduirii)
    Apollo, zeu al prezicerilor (Orakel), artelor, muzicii, hranei, medicinei și mânuirea arcului, fratele geamăn al Dianei, poate fi recunoscut după (Harfa) care o poartă
    Bacchus, zeul vinului
    Bona Dea, zeița fertilității, tămăduirii, fecioarelor și femeilor
    Ceres, zeița agriculturii, plante de cultură, ca și a căsătoriei și a morții
    Diana, zeița lunii, mai târziu a vânătorii
    Hercules, acceptat in Olymp ca erou
    Janus, zeu cu două fețe, a începutului și a sfârșitului, a porților și ușilor de intrare și ieșire
    Jupiter, zeul fulgerului și al tunetului, tatăl zeilor
    Juno, zeița nașterilor, căsătoriei, protectoarea Romei și soția lui Jupiter,simbolizata printr-un porumbel.
    Mars, zeul războiului fiind pe locul doi pe lista zeilor romani
    Mercurius, zeul negustorilor, hoților, solul (mesagerul) zeilor
    Minerva, zeița meșteșugarilor, breslelor, poeților și învățătorilor.
    Neptunus, zeul mărilor
    Pluto, zeul infernului
    Proserpina, zeița fertlității
    Quirinus, zeul izvoarelor
    Saturnus, zeul agriculturii
    Tellus, zeița pământului
    Uranus, zeul cerului
    Venus, zeița vegetației, primăverii, mai târziu a dragostei și frumuseții, fiind reprezentată ca lebădă sau iepure.
    Vesta, zeita protectoare a focului din camin si a caminului
    Vulcanus, zeul focului, și mulți, mulți alții!

    RăspundețiȘtergere
  7. La început romanii și-au imaginat zeii ca puteri și mai apoi ca și persoane, astfel explicându-se faptul că puțin din mitologia romană este autentică. După învățatul roman Marcus Terentius Varro, numai după ce romanii au avut contact cu civilizația Greciei antice în sec VI î.Hr. ei au început să-și reprezinte zeii sub formă umană. În ultimele trei secole înaintea lui Hristos scriitori ca Virgil și Ovidiu au gravat numele și funcțiile zeilor romani în librăriile grecești și în tradiția artistică creând o mitologie hibridă, greco-romană care a inspirat poeții și pictorii din antichitate și până azi.
    Aesculapius, Zeul medicilor (al tămăduirii)
    Apollo, zeu al prezicerilor (Orakel), artelor, muzicii, hranei, medicinei și mânuirea arcului, fratele geamăn al Dianei, poate fi recunoscut după (Harfa) care o poartă
    Bacchus, zeul vinului
    Bona Dea, zeița fertilității, tămăduirii, fecioarelor și femeilor
    Ceres, zeița agriculturii, plante de cultură, ca și a căsătoriei și a morții
    Diana, zeița lunii, mai târziu a vânătorii
    Hercules, acceptat in Olymp ca erou
    Janus, zeu cu două fețe, a începutului și a sfârșitului, a porților și ușilor de intrare și ieșire
    Jupiter, zeul fulgerului și al tunetului, tatăl zeilor
    Juno, zeița nașterilor, căsătoriei, protectoarea Romei și soția lui Jupiter,simbolizata printr-un porumbel.
    Mars, zeul războiului fiind pe locul doi pe lista zeilor romani
    Mercurius, zeul negustorilor, hoților, solul (mesagerul) zeilor
    Minerva, zeița meșteșugarilor, breslelor, poeților și învățătorilor.
    Neptunus, zeul mărilor
    Pluto, zeul infernului
    Proserpina, zeița fertlității
    Quirinus, zeul izvoarelor
    Saturnus, zeul agriculturii
    Tellus, zeița pământului
    Uranus, zeul cerului
    Venus, zeița vegetației, primăverii, mai târziu a dragostei și frumuseții, fiind reprezentată ca lebădă sau iepure.
    Vesta, zeita protectoare a focului din camin si a caminului
    Vulcanus, zeul focului
    Ei sunt doar zeii principali ( mari ) , mai sunt si alti numiti zeii mici, cum ar fi : Acca Larentia
    Alemonia: hrănește copii nenăscuți.
    Annia Perenna
    Carmenta
    Carna
    Clementia
    Consus
    Dea Dia , etc.

    RăspundețiȘtergere
  8. ZEI SI ZEITE ROMANE

    Principalii zei si zeite au fost:
    Jupiter - el era zeul luminii si al fenomenelor ceresti: vantul, ploaia, tunetul, al furtunii si al fulgerului. El se numea Jupiter Optimux Maximus (cel prea mare si prea milostiv), Conservator Orbis (ocrotitorul lumii), Conservator Augustorum (ocrotitorul imparatilor), Propugnator ( inainte-lupatorul), dar si Pistor - zeul Painii.
    Juno - era sotia lui Jupiter, zeita luminii. Ca zeita a lunii ea s-a contopit cu Diana, zeita vanatorii. Era cunoscuta si cu atributele de Pronuba ( protectoarea logodnicilor), Domiduca (calauza miresei la casa mirelui), Nucsia ( calauza pragurilor parfumate).
    Vesta - era asociata cu pamantul mama, ramanea vesnic fecioara si era simbolul maternitatii.
    Minerva - zeita cunoscuta si la etrusci si la greci, era patroana intelepciunii si a artelor, iar impreuna cu Jupiter si Juno, formau o triada divina.
    Faunus - era zeitatea animalelor padurii si proteja oamenii impotriva lupilor (din acesta cauza mai este cunoscut si sub numele de Lupercus).
    Vulcanus-era zeul trasnetului, al focului devastator, al focului datator de viata. Era infatisat cu barba, cu o usoara deformatie faciala si purta o scurta care ii lasa liber bratul drept.

    RăspundețiȘtergere
  9. 8 postări, decât 2 diferă de restul. Încercaţi să nu le mai luaţi de pe internet, sau asiguraţi-vă că aţi luat ceva diferit de restul şi precizaţi sursa.

    RăspundețiȘtergere
  10. ZEI SI ZEINTE ROMANE:Principalii zeis i zeite din Roma au fost:
    -Vulcanus:zeul trasnetului,al focului devastator.Avea o usoara deformatie faciala cu o barba deasa.
    -Jupiter:era zeul LUMINI si al fenomenelor cerest i : ploaie,vant .. tunet... Numele lui intreg era : Jupiter Optimux Maximus care insemna " Cel prea mare si prea milostiv".
    -Nucsia:(calauza pragurilor parfumate)
    -Vesta:asociata cu pamantul mama.ramanea vesnic fecioara si era simbolul maternitatii.
    -Minerva: Era cunoscuta si la etrusci si la greci ,era sefa intelepciunii si a artelor. Impreuna cu Juno si Jupiter formau o traida divina.
    -Juno:cunoscuta ca si sotie a lui Jupiter ,zeita luminii. Ca si zeita a lunii ea s-a contropit cu Diana(zeitavanatorii). Aceasta era cunoscuta si sub numele de Pronuba (protectuarea legilor).
    -Faunus:Zeita animalelor.naturii si apara oamenii impotriva lupilor si a animalelor salbatice,de aceea era cunoscuta si sub numele de Lupercus. (aparatoarea de lupi.)

    RăspundețiȘtergere
  11. Zei si zeite romane:Majoritatea zeilor romani au vârsta Romei Antice, când romanii au preluat, cu nume schimbat, zeii din mitologia greacă.
    La fel ca grecii, romanii împart zeii în categoria zeilor principali (zeii mari) și categoria zeilor mai puțin însemnați (zeii mici).
    Zeii principali (mari)
    Aesculapius, Zeul medicilor (al tămăduirii)
    Apollo, zeu al prezicerilor (Orakel), artelor, muzicii, hranei, medicinei și mânuirea arcului, fratele geamăn al Dianei, poate fi recunoscut după (Harfa) care o poartă
    Bacchus, zeul vinului
    Bona Dea, zeița fertilității, tămăduirii, fecioarelor și femeilor
    Ceres, zeița agriculturii, plante de cultură, ca și a căsătoriei și a morții
    Diana, zeița lunii, mai târziu a vânătorii
    Hercules, acceptat in Olymp ca erou
    Janus, zeu cu două fețe, a începutului și a sfârșitului, a porților și ușilor de intrare și ieșire
    Jupiter, zeul fulgerului și al tunetului, tatăl zeilor
    Juno, zeița nașterilor, căsătoriei, protectoarea Romei și soția lui Jupiter,simbolizata printr-un porumbel.
    Mars, zeul războiului fiind pe locul doi pe lista zeilor romani
    Mercurius, zeul negustorilor, hoților, solul (mesagerul) zeilor
    Minerva, zeița meșteșugarilor, breslelor, poeților și învățătorilor.
    Neptunus, zeul mărilor
    Pluto, zeul infernului
    Proserpina, zeița fertlității
    Quirinus, zeul izvoarelor
    Saturnus, zeul agriculturii
    Tellus, zeița pământului
    Uranus, zeul cerului
    Venus, zeița vegetației, primăverii, mai târziu a dragostei și frumuseții, fiind reprezentată ca lebădă sau iepure.
    Vesta, zeita protectoare a focului din camin si a caminului
    Vulcanus, zeul focului
    Zeii mici[modificare | modificare sursă]Acca Larentia
    Alemonia: hrănește copii nenăscuți.
    Annia Perenna
    Carmenta
    Carna
    Clementia
    Consus
    Dea Dia
    Feronia
    Flora
    Fons
    Furrina
    Luna
    Maia
    Ops
    Pales
    Pomona
    Portunus
    Pluto
    Robigus
    Silvanus
    Sol
    Veiovis
    Vertumnus
    Volturnus
    Spirite (duhuri)[modificare | modificare sursă]Genius
    Laren
    Penaten
    Manen
    Lemuren(römische mythologie)
    Personificări[modificare | modificare sursă]Aeternitas eternitate
    Antevorte viitor
    Clementia mila
    Concordia harmonia
    Dea Tacita moartea sau "zeița tăcerii"
    Discordia discordia, dezbinarea
    Fama putere, influență
    Felicitas noroc
    Fides fidelitate
    Fortuna noroc și soartă
    Honos onoare
    Iustitia dreptate
    Libertas libertate
    Pax pace
    Pudicitia pudicitate, rușinea
    Roma personificarea orașului Roma
    Spes speranța
    Virtus curajul
    Victoria victoria
    Zei străini[modificare | modificare sursă]Mithras, Sol Invictus
    Amor (Cupidon)
    Isis
    Seth
    Serapis
    Sursa:Wikipedia

    RăspundețiȘtergere

Spune-ţi părerea!