-->

duminică, 1 februarie 2015

Bartolomeo Diaz


Bartolomeo Diaz numit și Bartolomeu Dias (n. 1450 în Algarve -d.29. mai 1500 Capul Bunei Speranțe) a fost un navigator și explorator portughez, fiind primul care a descoperit (1487–88) capul sudic al Africii.
Prin căutarea căii maritime din Europa spre Asia în timpul prințului Henric Navigatorul, expedițiile portugheze explorează la începutul secolului al XV-lea coastele Africii de vest, inaugurând Perioada Marilor descoperiri. Astfel Diaz primește o însărcinare secretă a regelui portughez Ioan al II-lea ca să continue cercetarea lui Diogo Cão de a găsi punctul sudic al continentului african și pe cât posibil drumul spre India. Exploratorul pornește pe mare împreună cu fratele său Diogo Dias  la sfârșitul lui august în anul 1487 cu o flotă alcătuită din trei corăbii (caravele).
Traverseaza Ecuatorul, inaintand mult spre sud fata de expeditiile anterioare (Namibia de astazi). Prinsi de furtuna, stau in larg 2 saptamani, ocolind astfel Africa pe la sud. La 3 feb 1488 ajung in dreptul unui deal cu pasuni si vite, il numesc ,, Portul pastorilor’’ (azi Flesh Bay din Republica Africa de Sud). Aici au intalnit niste pastori negrii, ,,cu parul ca lana si pielea de culoarea frunzelor uscate’’, ce apartineau populatiei hotento-bosimani. Au ajuns in SE Africii pana in Golful Algoa, dorind sa mearga in India. Datorita epuizarii echipajului, Diaz se intoarce , numind ,,Capul Furtunilor’’ sudul Africii. La intoarcere, regele Ioan al II-lea hotaraste schimbarea denumirii din Capul Furtunilor in ,,Capul Bunei Sperante’’ (dec 1488). Astfel, Africa fusese ocolita prin sud prima data!
După această călătorie, Diaz participă ca sfătuitor la întocmirea hărților și echiparea corăbiilor. Este neclar din care cauză succesorul la tron al regelui portughez, însărcinează cu expediția următoare, din 1497 pe Vasco da Gama, în locul lui Diaz. Diaz mai ia parte la expediția (1500) condusă de Pedro Alvares Cabral pe drumul maritim între Africa și America de Sud (care va descoperi Brazilia) și moare prin scufundarea corăbiei într-o furtună (29 mai 1500) în apropierea "Capului bunei Speranțe" descoperite de el.
Vezi şi :
Scrieţi în comentarii , la alegere :
  • pe scurt, descrieţi călătoria lui Bartolomeo Diaz
  • “Capul Bunei Speranţe” - povestea descoperirii sale
iar, pe caiete , copiaţi acest articol care constituie lecţia noastră de zi
Vacanţă plăcută!

15 comentarii:

  1. Primul european care a ajuns la acest cap a fost exploratorul portughez Bartolomeu Diaz în 1488, care l-a denumit „Capul Furtunilor” (în portugheză Cabo das Tormentas). El a fost rebotezat mai târziu de Ioan al II-lea al Portugaliei „Capul Bunei Speranțe” (în portugheză Cabo da Boa Esperança) datorită optimismului adus de deschiderea unei noi rute maritime către India și Orient.

    Pământul din jurul capului era locuit de hotentoți la momentul stabilirii primilor olandezi în 1652.
    Sursa : Wikipedia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca ar exista o expresie care sa il defineasca cel mai bine pe portughezul Bartolomeo Diaz (Bartolomeu Dias), aceasta ar fi, cu siguranta, „deschizatorul de drumuri”. Numai gandindu-ne la faptul ca Vasco da Gama, Cristofor Columb sau Amerigo Vespucci, ca sa numim doar cativa dintre cei mai cunoscuti exploratori ai vremii, i-au folosit hartile si insemnarile in expeditiile lor, ne putem da seama de importanta pe care Diaz a avut-o in descoperirile care i-au urmat.

    Expeditia intreprinsa de Bartolomeo Diaz intre 1487 si 1488 a fost una secreta pentru o lunga perioada de timp, si asta pentru ca scopul ei principal era acela de a descoperi o cale maritima catre India, prin sudul Africii… un deziderat indraznet daca avem in vedere faptul ca atat musulmanii, cat si Venetia acelor vremuri, detineau monopulul comertului cu Asia. In cele 16 luni cat a durat temerara sa calatorie, portughezul a strabatut peste 8000 de kilometri pe mare, cartografiind aproximativ 2030 de kilometri de coasta africana inca necunoscuta. El este cel care a descris pentru prima oara o intalnire cu nativii sud-africani si tot el are meritul de a fi atins pentru prima data Capul Bunei Sperante (pe care il numise atunci Cabo das Tormentas – Capul Furtunilor). Chiar daca nu si-a implinit niciodata visul, acela de a ajunge in India, Bartolomeo Diaz este considerat primul european care a strabatut sudul Africii si care a demonstrat ca Oceanul Indian nu este doar o mare inchisa, asa cum se crezuse pana atunci. Nevoit sa se intoarca din drum din cauza unei epidemii de scorbut si a unei posibile revolte a echipajului, Diaz spera la o a doua calatorie care sa il duca, de acea data, pana in Indii. Visul i-a fost destramat 9 ani mai tarziu, in 1497, atunci cand un alt portughez, Vasco da Gama, era numit de casa regala portugheza sa conduca urmatoarea expeditie. Folosind hartile realizate de Diaz, da Gama atingea la 20 mai 1498 atat de ravnita destinatie. Sursa : Acces Liber

    RăspundețiȘtergere
  3. Primul european care a ajuns la acest cap a fost exploratorul portughez Bartolomeu Diaz în 1488, care l-a denumit „Capul Furtunilor” (în portugheză Cabo das Tormentas). El a fost rebotezat mai târziu de Ioan al II-lea al Portugaliei „Capul Bunei Speranțe” (în portugheză Cabo da Boa Esperança) datorită optimismului adus de deschiderea unei noi rute maritime către India și Orient.

    Pământul din jurul capului era locuit de hotentoți la momentul stabilirii primilor olandezi în 1652.
    Hartă din 1888 a Capului Bunei Speranţe, cu text în germană

    Administratorul colonial olandez Jan van Riebeeck a înființat o tabără de realimentare pentru Compania Olandeză a Indiilor Orientale la aproximativ 50 km nord de cap, în Table Bay la 6 aprilie 1652, colonie ce a evoluat ulterior în orașul Cape Town. Proviziile de hrană proaspătă erau vitale pentru lungile călătorii în jurul Africii, și astfel Cape Town a devenit cunoscut ca „Taverna mărilor”.

    La 31 decembrie 1687, a sosit la cap o comunitate de hughenoți din Olanda. Aceștia fugiseră în Olanda din Franța pentru a evita persecuțiile religioase de acolo. Compania Olandeză a Indiilor Orientale avea nevoie de agricultori pricepuți la Capul Bunei Speranțe și guvernul olandez a trimis acolo refugiații hughenoți. Colonia a crescut treptat de-a lungul următorilor 150 de ani până când a ajuns să se întindă pe sute de kilometri spre nord și nord-est.

    Regatul Unit a invadat și a ocupat Colonia Capului în 1795 (Prima ocupație) dar a cedat teritoriul în 1803. Totuși, forțele britanice s-au întors la 19 ianuarie 1806 și au ocupat din nou Capul (A doua ocupație). Teritoriul a fost cedat Regatului Unit în urma Tratatului anglo-olandez din 1814 fiind administrat de Londra sub numele de Colonia Capului. A rămas colonie britanică până la incorporarea sa în statul independent Uniunea Africii de Sud în 1910 (stat ce a devenit apoi Republica Africa de Sud).

    Guvernul portughez a ridicat două repere pentru navigatori, Crucea Diaz și Crucea Da Gama, în memoria exploratorilor Vasco da Gama și Bartolomeu Diaz. Linia ce le unește arată spre Whittle Rock (34°14.8′S 18°33.6′E), o stâncă submarină cu risc mare de scufundare a vaselor, aflată în False Bay. Pentru localizarea acestora, se folosește și linia ce unește alte două repere din Simonstown.

    Sursa:Wikipedia.org

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai scris mai mult decat trebuia! data viitoare tine cont de regulile blogului!

      Ștergere
  4. Cronologia expeditiei pe mare a lui Diaz nu este destul de limpede.In prezent, majorita istoricilor inclina sa considere ca flotila sa a plecat din Lisabona in august 1487(iar nu in1486 cum se credea inainte). Diaz a mers pe drumul obisnuit pana la Sao Jorge da Mina, iar de aici a urmat drumul lui Diego Cao apna in dreptul paralelei 22 latitudine sudica. Dincolo de tropicul sudic el; a descoperit un tarm pustiu si usor crestat. Portughezii parca au ajuns in alta lume: tarmuri golase, adesea invaluite in ceata, culori sterse-nimic nu semana cu Africa tropicala. Diaz a asezat primul sau padrao pe malul 'Portului mic'(Angra Pequena). De aici el a pornit spre sud de-a lungul coastei pustii, care devia tot timpul usor spre rasarit, dar in apropierea paralelei 33 latitudine sudica cotea brusc spre vest( in dreptul golfului Sfanta Elena). In timpul acesta s-a starnit un vant puternic. Fiindu-i teama ca vasele sa nu se sfarame de stanci, Diaz a iesit in largul oceanului. Vantul s-a transformat in furtuna si portughezii au pierdut din vedere coasta Africii. Furtuna inspaimantatoare zguduia mareu cele doua corabii mici portugheze, manandu-le spre sud (vasul de transport ramasese in urma). Era in luna ianuarie 1488, deci in toiul verii in emisfera sudica, dar valurile veneau tot mai reci. Cand furtuna s-a mai potolit, Diaz a cotit iarasi spre rasarit. Corabiile au mers cateva zile in aceasta directie, dar Tarmul Africii nu se arata. Diaz s-a gandit ca a ocolit pesemne extremitatea sudica a Africii. Ca sa se convinga de acest lucru, a cotit spre nord. Dupa doua -trei zile au aparut in zare niste munti,iar apoi un tarm inalt acoperit cu iarba verde, care se inrindea de la apus spre rasarit(3 februarie 1488). Portughezii au zarit pe un deal o cireada de vaci si cativa pastori aproape goi. Diaz a trimis oameni pe tarm sa ia apa. Pastorii, pe care portughezii i-au luat la inceput drept negrii, au manat vacile mai departe, ei insusi ramanand in varful dealului, strigand si dand din maini. Diaz a lansat in ei o sageata din archebuza. Un pastor a fost ucis, iar ceilalti au fugit. Atunci portughezii s-au apropiat de 'negrul' ucis si au vazut ca are parul ca 'lana', dar pielea de culoarea frunzelor uscate-era mult mai deschisa decat a negrilor pe care ii intalnisera pe tarmurile apusene ale Africii. Astfel, prin uciderea unui pastor dezarmat a fost marcata prima intalnire a europenilor cu poporul Koi Koin, pe care nu-l cunoscusera inainte, locuitorii bastinasi ai Africii de Sud. Din acest 'Port al pastorilor'(Mossel), Diaz si-a condus corabiile de-a lungul tarmului drept spre rasarit si a ajuns pana la un golf larg deschis spre ocean. De aici coasta cotea lin spre nord-est, in directia Idiei. Diaz a ajuns la concluzia, care s-a dovedit justa, ca vasele sale au ocolit toata coasta sudica a Africii si se afla in Oceanul Indian, pe care multi il considerasera o mare inchisa. 'Calea maritrima spre India in jurul Africii fusese descoperita'.

    Diaz a asejat pe o insulita in golf cel de-al doilea padrao, dar echipajul ambelor corabii, istovit de indelungatele pelegrinari pe ocean, i-a cerut sa se intoarca in patrie. Temandu-se de o rascoala, Diaz a fost nevoit sa cedeze.

    RăspundețiȘtergere
  5. 2)........Indata dupa intoarcerea expeditiei lui Cao, regele portughez Joao al II lea hotarat sa trimita spre sud doua corabii de razboi.Acestea erau mici, dar stabile incat se puteau instala tunuri grele. Acestor corabii li s-a adaugat un vas de transport cu provizii. Sef al micii flotile a fost numit Bartolomeo Diaz, care facuse parte din expeditia lui Diego Azanbuja, iar carmaci principal a fost numit unul din cei mai experimentati navigatori din aceea vreme, Pero Almequer. Nu s-a pastrat nici o marturie din care sa erzulte ca expeditia lui Diaz avea misiunea de a ajunge in India.Mai probabil este ca ea a trebuit sa efectueze explorari la distante mari.

    Cronologia expeditiei pe mare a lui Diaz nu este destul de limpede. In prezent, majorita istoricilor inclina sa considere ca flotila sa a plecat din Lisabona in august 1487(iar nu in1486 cum se credea inainte). Diaz a mers pe drumul obisnuit pana la Sao Jorge da Mina, iar de aici a urmat drumul lui Diego Cao apna in dreptul paralelei 22 latitudine sudica. Dincolo de tropicul sudic el; a descoperit un tarm pustiu si usor crestat. Portughezii parca au ajuns in alta lume: tarmuri golase, adesea invaluite in ceata, culori sterse-nimic nu semana cu Africa tropicala. Diaz a asezat primul sau padrao pe malul 'Portului mic'(Angra Pequena). De aici el a pornit spre sud de-a lungul coastei pustii, care devia tot timpul usor spre rasarit, dar in apropierea paralelei 33 latitudine sudica cotea brusc spre vest( in dreptul golfului Sfanta Elena). In timpul acesta s-a starnit un vant puternic. Fiindu-i teama ca vasele sa nu se sfarame de stanci, Diaz a iesit in largul oceanului. Vantul s-a transformat in furtuna si portughezii au pierdut din vedere coasta Africii. Furtuna inspaimantatoare zguduia mareu cele doua corabii mici portugheze, manandu-le spre sud (vasul de transport ramasese in urma). Era in luna ianuarie 1488, deci in toiul verii in emisfera sudica, dar valurile veneau tot mai reci. Cand furtuna s-a mai potolit, Diaz a cotit iarasi spre rasarit. Corabiile au mers cateva zile in aceasta directie, dar Tarmul Africii nu se arata. Diaz s-a gandit ca a ocolit pesemne extremitatea sudica a Africii. Ca sa se convinga de acest lucru, a cotit spre nord. Dupa doua -trei zile au aparut in zare niste munti,iar apoi un tarm inalt acoperit cu iarba verde, care se inrindea de la apus spre rasarit(3 februarie 1488).

    Portughezii au zarit pe un deal o cireada de vaci si cativa pastori aproape goi. Diaz a trimis oameni pe tarm sa ia apa. Pastorii, pe care portughezii i-au luat la inceput drept negrii, au manat vacile mai departe, ei insusi ramanand in varful dealului, strigand si dand din maini. Diaz a lansat in ei o sageata din archebuza. Un pastor a fost ucis, iar ceilalti au fugit. Atunci portughezii s-au apropiat de 'negrul' ucis si au vazut ca are parul ca 'lana', dar pielea de culoarea frunzelor uscate-era mult mai deschisa decat a negrilor pe care ii intalnisera pe tarmurile apusene ale Africii. Astfel, prin uciderea unui pastor dezarmat a fost marcata prima intalnire a europenilor cu poporul Koi Koin, pe care nu-l cunoscusera inainte, locuitorii bastinasi ai Africii de Sud. Din acest 'Port al pastorilor'(Mossel), Diaz si-a condus corabiile de-a lungul tarmului drept spre rasarit si a ajuns pana la un golf larg deschis spre ocean. De aici coasta cotea lin spre nord-est, in directia Idiei. Diaz a ajuns la concluzia, care s-a dovedit justa, ca vasele sale au ocolit toata coasta sudica a Africii si se afla in Oceanul Indian, pe care multi il considerasera o mare inchisa. 'Calea maritrima spre India in jurul Africii fusese descoperita'.

    Diaz a asejat pe o insulita in golf cel de-al doilea padrao, dar echipajul ambelor corabii, istovit de indelungatele pelegrinari pe ocean, i-a cerut sa se intoarca in patrie. Temandu-se de o rascoala, Diaz a fost nevoit sa cedeze.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bartolomeo Diaz numit si Bartolomeu Dias (n. 1450 in Algarve – d. 29. mai 1500 Capul Bunei Sperante) a fost un navigator si explorator portughez, fiind primul care a descoperit (1487–88) capul sudic al Africii.
    Sunt putine date cunoscute despre navigatorul portughez. El a fost probabil urmas al lui João Dias,care impreuna cu Gil Eanes a navigat inconjurand Capul Bojador (1453) si care de asemenea a ajuns (fiind insarcinat de regele Portugaliei Henric supranumit “Navigatorul“) la capul cel mai vestic al Africii situat azi in Senegal, a ocolit insulele Capul Verde (Cabo Verde) (1444) descoperind Terra dos Guineus (Guineea) . In anul 1481, Bartolomeo Diaz ia parte la o noua expeditie, condusa de Diogo de Azambuja spre coasta Guineii.
    Prin cautarea caii maritime din Europa spre Asia in timpul printului Henric Navigatorul, expeditiile portugheze exploreaza la inceputul secolului al XV-lea coastele Africii de vest, inaugurand Perioada Marilor descoperiri. Astfel Diaz primeste o insarcinare secreta a regelui portughez Ioan al II-lea ca sa continue cercetarea lui Diogo Cão de a gasi punctul sudic al continentului african si pe cat posibil drumul spre India. Exploratorul porneste pe mare impreuna cu fratele sau Diogo Dias si cu congolezi ca traducatori, probabil la sfarsitul lui august in anul 1487 cu o flota alcatuita din trei corabii (caravele).
    Flota navigheaza in lungul coastei de vest africane lasand in urma varsarea fluviului Congo, ajungand la ultima regiune cunoscuta deja de portughezi Namibia de astazi, trece prin Golful Balenei, spre sud traversand Golfo de São Tomé (azi Spencer Bay) ajungand la Angra Pequena (Golful Lüderitz), urmeaza Cabo da Volta de unde sunt impinsi de un vant din nord puternic si furtuna cele doua caravele ramase spre sud spre Capul Bunei Sperante.
    Navigand spre est si neintalnind uscat (pamant), navigheaza spre nord descoperind golful Angra dos Vaqueiros numita la vederea unei turme de vaci (se presupune ca ar fi fost Moselbai). Mai departe, pe parcurs intalneste Algoa Bai, Kap Padrone (12 martie 1488), unde are loc o revolta la bord. Cu toate acestea, continua sa navigheze spre est. Asfel ajunge la varsarea fluviului (Groot Vis) unde poate constata faptul ca tarmul african are directia nord, fiind sigur de descoperirea drumului cautat de 70 de ani. In cinstea secundului sau boteaza fluviul Rio Infante. Fiind echipajul lui chinuit de scorbut, membrii acestuia il silesc sa se intoarca. Pe drumul de intoarcere, ocoleste din nou “Capul Bunei Sperante” denumit de el ‘Cabo Tormentoso’ Capul Furtunilor ajungand inapoi in Lisabona la sfarsitul lui decembrie 1488, dupa o calatorie de 16 luni. Datorita secretului calatoriei, multe detalii nu pot fi elucidate.
    Dupa aceasta calatorie, Diaz participa ca sfatuitor la intocmirea hartilor si echiparea corabiilor. Este neclar din care cauza succesorul la tron al regelui portughez, insarcineaza cu expeditia urmatoare, din 1497 pe Vasco da Gama, in locul lui Diaz. Diaz mai ia parte la expeditia (1500) condusa de Pedro Alvares Cabral pe drumul maritim intre Africa si America de Sud (care va descoperi Brazilia) si moare prin scufundarea corabiei intr-o furtuna (29 mai 1500) in apropierea “Capului bunei Sperante” descoperite de el
    sursa: Cultura Buna Ziua Iasi

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca ar exista o expresie care sa il defineasca cel mai bine pe portughezul Bartolomeo Diaz (Bartolomeu Dias), aceasta ar fi, cu siguranta, „deschizatorul de drumuri”. Numai gandindu-ne la faptul ca Vasco da Gama, Cristofor Columb sau Amerigo Vespucci, ca sa numim doar cativa dintre cei mai cunoscuti exploratori ai vremii, i-au folosit hartile si insemnarile in expeditiile lor, ne putem da seama de importanta pe care Diaz a avut-o in descoperirile care i-au urmat.

    Expeditia intreprinsa de Bartolomeo Diaz intre 1487 si 1488 a fost una secreta pentru o lunga perioada de timp, si asta pentru ca scopul ei principal era acela de a descoperi o cale maritima catre India, prin sudul Africii… un deziderat indraznet daca avem in vedere faptul ca atat musulmanii, cat si Venetia acelor vremuri, detineau monopulul comertului cu Asia. In cele 16 luni cat a durat temerara sa calatorie, portughezul a strabatut peste 8000 de kilometri pe mare, cartografiind aproximativ 2030 de kilometri de coasta africana inca necunoscuta. El este cel care a descris pentru prima oara o intalnire cu nativii sud-africani si tot el are meritul de a fi atins pentru prima data Capul Bunei Sperante (pe care il numise atunci Cabo das Tormentas – Capul Furtunilor). Chiar daca nu si-a implinit niciodata visul, acela de a ajunge in India, Bartolomeo Diaz este considerat primul european care a strabatut sudul Africii si care a demonstrat ca Oceanul Indian nu este doar o mare inchisa, asa cum se crezuse pana atunci. Nevoit sa se intoarca din drum din cauza unei epidemii de scorbut si a unei posibile revolte a echipajului, Diaz spera la o a doua calatorie care sa il duca, de acea data, pana in Indii. Visul i-a fost destramat 9 ani mai tarziu, in 1497, atunci cand un alt portughez, Vasco da Gama, era numit de casa regala portugheza sa conduca urmatoarea expeditie. Folosind hartile realizate de Diaz, da Gama atingea la 20 mai 1498 atat de ravnita destinatie.

    RăspundețiȘtergere
  9. Capul Bunei Speranțe este adesea considerat a fi cel mai sudic punct al Africii și limita dintre oceanele Atlantic și Indian; de fapt, această limită o constituie adevăratul punct sudic al Africii, Capul Agulhas, aflat la aproximativ 150 km către est-sud-est. Orașul Cape Town se află la aproximativ 50 km nord de cap, în Golful Table în capătul nordic al peninsulei.
    Hartă care prezintă Peninsula Capului, și care ilustrează poziția Capului Bunei Speranțe și a Cape Point.
    Întreaga porțiune sudică a Peninsulei Capului este un parc național, regiune sălbatică și neatinsă de om.
    Termenul Capul Bunei Speranțe a fost utilizat și într-un sens mai larg, pentru a numi regiunea vechii colonii europene din apropierea capului.
    Capul Bunei Speranțe este casa legendară a olandezului zburător, o navă cu un echipaj format din fantome ale marinarilor, sortită să rătăcească la nesfârșit prin apele din apropiere, fără a ajunge vreodată la țărm.

    Adamastor este un personaj inspirat de mitologia greacă inventat de poetul portughez Luís de Camões în poemul său epic Os Lusíadas (tipărit în 1572), ca simbol al forțelor naturii pe care navigatorii portughezi a trebuit să le învingă în timpul descoperirilor lor, în special al pericolelor pe care le-au înfruntat marinarii portughezi în încercarea de a ocoli Capul Furtunilor.
    Sursa:http://ro.wikipedia.org/

    RăspundețiȘtergere
  10. Sintetizati va rog informatiile! raspundeti mai ferm si pe scurt temelor!

    RăspundețiȘtergere
  11. Indata dupa intoarcerea expeditiei lui Cao, regele portughez Joao al II a hotarat sa trimita spre sud doua corabii de razboi.Acestea erau mici, dar stabile incat se puteau instala tunuri grele. Acestor corabii li s-a adaugat un vas de transport cu provizii. Sef al micii flotile a fost numit Bartolomeo Diaz, care facuse parte din expeditia lui Diego Azanbuja, iar carmaci principal a fost numit unul din cei mai experimentati navigatori din aceea vreme, Pero Almequer.Nu s-a pastrat nici o marturie din care sa erzulte ca expeditia lui Diaz avea misiunea de a ajunge in India.Mai probabil este ca ea a trebuit sa efectueze explorari la distante mari.

    Cronologia expeditiei pe mare a lui Diaz nu este destul de limpede.In prezent, majorita istoricilor inclina sa considere ca flotila sa a plecat din Lisabona in august 1487(iar nu in1486 cum se credea inainte). Diaz a mers pe drumul obisnuit pana la Sao Jorge da Mina, iar de aici a urmat drumul lui Diego Cao apna in dreptul paralelei 22 latitudine sudica. Dincolo de tropicul sudic el; a descoperit un tarm pustiu si usor crestat. SURSA REFERATELE.COM

    RăspundețiȘtergere
  12. Prin căutarea căii maritime din Europa spre Asia în timpul prințului Henric Navigatorul, expedițiile portugheze explorează la începutul secolului al XV-lea coastele Africii de vest, inaugurând Perioada Marilor descoperiri. Astfel Diaz primește o însărcinare secretă a regelui portughez Ioan al II-lea ca să continue cercetarea lui Diogo Cão de a găsi punctul sudic al continentului african și pe cât posibil drumul spre India. Exploratorul pornește pe mare împreună cu fratele său Diogo Dias și cu congolezi ca traducători, probabil la sfârșitul lui august în anul 1487 cu o flotă alcătuită din trei corăbii (caravele).

    Flota navighează în lungul coastei de vest africane lăsând în urmă vărsarea fluviului Congo, ajungând la ultima regiune cunoscută deja de portughezi Namibia de astăzi, trece prin Golful Balenei, spre sud traversând Golfo de São Tomé (azi Spencer Bay) ajungând la Angra Pequena (Golful Lüderitz), urmează Cabo da Volta de unde sunt împinși de un vânt din nord puternic și furtună cele două caravele rămase spre sud spre Capul Bunei Speranțe.

    Navigând spre est și neîntâlnind uscat (pământ), navighează spre nord descoperind golful Angra dos Vaqueiros numită la vederea unei turme de vaci (se presupune că ar fi fost Moselbai). Mai departe, pe parcurs întâlnește Algoa Bai, Kap Padrone (12 martie 1488), unde are loc o revoltă la bord. Cu toate acestea, continuă să navigheze spre est. Asfel ajunge la vărsarea fluviului (Groot Vis) unde poate constata faptul că țărmul african are direcția nord, fiind sigur de descoperirea drumului căutat de 70 de ani. În cinstea secundului său botează fluviul Rio Infante. Fiind echipajul lui chinuit de scorbut, membrii acestuia îl silesc să se întoarcă. Pe drumul de întoarcere, ocolește din nou "Capul Bunei Speranțe" denumit de el 'Cabo Tormentoso' Capul Furtunilor ajungând înapoi în Lisabona la sfârșitul lui decembrie 1488, după o călătorie de 16 luni. Datorită secretului călătoriei, multe detalii nu pot fi elucidate.

    După această călătorie, Diaz participă ca sfătuitor la întocmirea hărților și echiparea corăbiilor. Este neclar din care cauză succesorul la tron al regelui portughez, însărcinează cu expediția următoare, din 1497 pe Vasco da Gama, în locul lui Diaz. Diaz mai ia parte la expediția (1500) condusă de Pedro Alvares Cabral pe drumul maritim între Africa și America de Sud (care va descoperi Brazilia) și moare prin scufundarea corăbiei într-o furtună (29 mai 1500) în apropierea "Capului bunei Speranțe" descoperite de el.sursa :wikipedia

    RăspundețiȘtergere
  13. unde este harta calatoriei? :(

    RăspundețiȘtergere
  14. Salut vreu sa caut informatii despre bartolomeoo diaz pe data viitoare mai taci din din gura

    RăspundețiȘtergere

Spune-ţi părerea!