-->

duminică, 29 martie 2015

Civilizaţii precolumbiene

Civilizațiile precolumbiene au fost făurite de acele populații de indigeni din cele două Americi anterior venirii lui Cristofor Columb în "Lumea Nouă" (1492).
Civilizația Maya este o civilizație precolumbiană, care a atins apogeul în perioada 300-900 d.Hr. Civilizația Maya este o civilizație mezoamericană – mayașii au locuit în zona cuprinsă între Mexic și America de Sud, în teritoriile care astăzi se numesc: Belize, Honduras, Guatemala, El Salvador, Yucatan, Chiapas. Zonele locuite de mayași au fost și leagănul altor civilizații extrem de avansate, pre-mayașe: civilizația olmeca și cea teotihuacaneană; se crede că mayașii sunt beneficiarii cunoștințelor preluate de la aceste puternice civilizații antecesoare. Civilizația Maya este o civilizație foarte avansată, mai ales în domeniul matematicii, astronomiei și arhitecturii. Preoții mayași erau deținătorii cunoștințelor savante, religia fiind la acea dată strâns legată de astronomie și aritmetică. Mayașii prevedeau cu exactitate eclipsele și însemnau pe tabele deplasările planetei Venus cu o precizie care îi stupefiază și azi pe oamenii de știință. Sistemul mayaș de scriere se baza pe hieroglife.
Imperiul Aztec este termenul folosit pentru a defini orașul-stat ,apoi statul centralizat, format de către azteci în 1325, având capitala la Chapultepec, apoi între 1325 și 1521 la Tenochtitlan, și după 1428, federația tripartită a Triplei Alianțe Aztece, formată în America Centrală, având drept capitală orașul Tenochtitlan. Mai târziu, pe ruinele acestuia, după distrugerea sa de către conchistadorii spanioli în 1521, a fost ridicat orașul Ciudad de Mexico de astăzi.
In 1502 urca pe tron Montezuma II Xocoyotzin, care avea sa duca imperiul pe culmile sale glorioase .Acesta ii supune pe mixtecii din tinuturile inalte ale Oaxacai si anexeaza aliatii tetzoco in 1516.Montezuma transforma Tenochtitlanul in cel mai mare si mai stralucitor oras din America, cu o populatie de 300 000 de locuitori.Societatea urma o ierarhie stricta, iar obiceiurile religioase de la curte ii asigurau conducatorului o pozitie foarte inalta.
Imperiul Incas a fost cel mai mare imperiu din America precolumbiană. S-a ridicat pe înalțimile din Peru în jurul anului 1200; între 1438 și 1533 Inca a reușit prin cuceriri și asimilări să încorporeze o mare parte din vestul Americii de Sud, având centrul în jurul Anzilor și a inclus o mare parte din teritoriul ocupat în prezent de Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina și Chile. În 1533, Atahualpa, ultimul împărat incaș (numit Sapa Inca) a fost omorât la ordinul conchistadorului Francisco Pizarro, marcându-se astfel începutul dominației spaniole.
Temă:
 1. Ce rol au avut civilizaţiile precolumbiene în istoria continentului America?
2. Ce vestigii au rămas de pe urma acestor civilizaţii (precizaţi două exemple şi locaţia lor)?


sâmbătă, 21 martie 2015

Fernando Magellan

PRIMA CALATORIE IN JURUL LUMII
Fernando Magelan s-a născut în anul 1480, într-o familie săracă. Mai avea şase fraţi, iar la vârsta de cinci ani rămâne orfan de tată. Datorită seriozităţii de care dă dovadă, ajunge ofiţer al coroanei portugheze. În această calitate, timp de şapte ani a luat parte la luptele din India, duse pentru mărirea imperiului portughez. Intors la curtea regală este primit cu onoruri, dar cu niciun fel de altă răsplată. Firea sa dornică de aventură îl îndeamnă să plece din nou in India, apoi în Maroc. Urmează o perioadă în care se dedică studiului. Începe să se convingă din ce în ce mai mult că Pământul este rotund şi că se poate ajunge în India şi navigând spre vest. Se înfăţişează apoi la rege, expunându-i părerile sale şi propunându-i să-l ajute material în organizarea unei expediţii, prin care va demonstra că Pământul este rotund. Regele nu îl crede, de aceea, Magellan, dezamăgit, se adresează regelui Spaniei, duşman al regelui Portugaliei. De data aceasta Magellan găseşte înţelegere şi încheie un contract cu Spania, cu obligaţii şi beneficii pentru ambele părţi. I se dă o adevărată flotă, formată din cinci nave: Trinidad, Conception, San Antonio, Victoria şi Santiago. Printre cei aproximativ 239 de oameni care au urcat la bord se afla şi italianul Antonio Pigafetta, cel care va relata în amănunt desfăşurarea călătoriei în cartea sa "Însemnări despre Lumea Nouă".
La 20 septembrie 1519 navele au pornit în direcţia Insulelor Canare, apoi spre Insulele Capului Verde, la 29 noiembrie au zărit coastele Braziliei, iar după două săptămâni poposesc la Bahia de Caleo Trio ( Rio de Janeiro). Iniţial au fost primiţi cu ostilitate, dar apoi s-au împăcat cu localnicii şi au făcut schimb de mărfuri. In ianuarie, anul următor, ajung la gura fluviului La Plata. In martie sunt nevoiţi să staţioneze în golful San Julien, pentru că în emisfera sudică venise iarna şi vremea era nefavorabilă navigaţiei. Datorită lipsei de hrană în aprilie echipajele unora dintre nave se revoltă şi doar abilitatea şi tactul lui Magellan fac să se treacă cu bine peste acest moment dificil.
În octombrie 1520 încep să se deplaseze spre sud, descoperind strâmtoarea care azi poartă numele marelui navigator, Strâmtoarea Magellan, locul pe unde se poate trece din Oceanul Atlantic în Oceanul Pacific.. Aici se vedeau în continuare focuri, de aceea regiunii i s-a dat numele de Ţara de Foc. Două dintre nave pleacă să cerceteze Marea de Sud. Se spune că a fost pentru prima şi singura dată când Magellan, cunoscut pentru firea sa foarte puternică, a plâns. Nava San Antonio care plecase în recunoastere cu Conception nu se mai intoarce ( probabil a dezertat ), aşa că Magellan rămâne cu trei nave. Acestea intră, în sfârşit, în uriaşul Ocean Pacific.
Descoperă insule mai mici sau mai mari, printre care şi insulele Ladrones, numite mai târziu Insulele Mariane, în cinstea reginei Spaniei. Călătoria pe Pacific este mult mai lungă decât se aşteptaseră, marinarii şi-au dat seama că Pământul este mult mai mare decât se credea. Una din sarcinile pe care le aveau portughezii şi spaniolii în expediţiile lor era şi aceea de a răspândi creştinismul. Magellan încearcă să facă acest lucru şi in insula Mactan. Dar localnicii au refuzat. Atunci Magellan a dat ordin să fie creştinaţi cu forţa. Unul din şefii de trib de aici refuză să i se supună şi să trimită tributul de hrană.
Magellan, deşi a fost sfătuit să nu facă acest lucru, se duce personal cu 60 de oameni pe insulă. Are loc o luptă sângeroasă, în care Magellan este rănit şi apoi omorât. Moartea lui Magellan i-a derutat pe spanioli. Conducerea este luată de Sebastian El Cano, care va dirija a doua parte a expediţiei, întoarcerea. Numai una dintre cele trei nave, Victoria, ajunge după trei ani de la plecare, în Spania, cu ultimii supravieţuitori, adică 18 persoane. Au fost primiţi cu bucurie şi onoruri, dar cu toate acestea soţia lui Magellan a fost lăsată să moară în sărăcie. Dacă regele nu l-a răsplătit pe marele navigator, acesta va fi răsplătit de istorie, care i-a recunoscut meritul de a fi descoperit că pământul este rotund. Pentru prima dată se reuşise înconjurul lumii, înfruntând apele Oceanului Planetar. Se deschideau noi orizonturi în cunoaşterea geografică a lumii.

Sursa: Ani de şcoală .
Temă: Ce urmări credeţi că a avut prima călătorie în jurul lumii, realizată de Magellan? Ce descoperiri (insule, strâmtori, teritorii) datorăm lui Magellan, prin călătoria sa?