-->

sâmbătă, 21 martie 2015

Fernando Magellan

PRIMA CALATORIE IN JURUL LUMII
Fernando Magelan s-a născut în anul 1480, într-o familie săracă. Mai avea şase fraţi, iar la vârsta de cinci ani rămâne orfan de tată. Datorită seriozităţii de care dă dovadă, ajunge ofiţer al coroanei portugheze. În această calitate, timp de şapte ani a luat parte la luptele din India, duse pentru mărirea imperiului portughez. Intors la curtea regală este primit cu onoruri, dar cu niciun fel de altă răsplată. Firea sa dornică de aventură îl îndeamnă să plece din nou in India, apoi în Maroc. Urmează o perioadă în care se dedică studiului. Începe să se convingă din ce în ce mai mult că Pământul este rotund şi că se poate ajunge în India şi navigând spre vest. Se înfăţişează apoi la rege, expunându-i părerile sale şi propunându-i să-l ajute material în organizarea unei expediţii, prin care va demonstra că Pământul este rotund. Regele nu îl crede, de aceea, Magellan, dezamăgit, se adresează regelui Spaniei, duşman al regelui Portugaliei. De data aceasta Magellan găseşte înţelegere şi încheie un contract cu Spania, cu obligaţii şi beneficii pentru ambele părţi. I se dă o adevărată flotă, formată din cinci nave: Trinidad, Conception, San Antonio, Victoria şi Santiago. Printre cei aproximativ 239 de oameni care au urcat la bord se afla şi italianul Antonio Pigafetta, cel care va relata în amănunt desfăşurarea călătoriei în cartea sa "Însemnări despre Lumea Nouă".
La 20 septembrie 1519 navele au pornit în direcţia Insulelor Canare, apoi spre Insulele Capului Verde, la 29 noiembrie au zărit coastele Braziliei, iar după două săptămâni poposesc la Bahia de Caleo Trio ( Rio de Janeiro). Iniţial au fost primiţi cu ostilitate, dar apoi s-au împăcat cu localnicii şi au făcut schimb de mărfuri. In ianuarie, anul următor, ajung la gura fluviului La Plata. In martie sunt nevoiţi să staţioneze în golful San Julien, pentru că în emisfera sudică venise iarna şi vremea era nefavorabilă navigaţiei. Datorită lipsei de hrană în aprilie echipajele unora dintre nave se revoltă şi doar abilitatea şi tactul lui Magellan fac să se treacă cu bine peste acest moment dificil.
În octombrie 1520 încep să se deplaseze spre sud, descoperind strâmtoarea care azi poartă numele marelui navigator, Strâmtoarea Magellan, locul pe unde se poate trece din Oceanul Atlantic în Oceanul Pacific.. Aici se vedeau în continuare focuri, de aceea regiunii i s-a dat numele de Ţara de Foc. Două dintre nave pleacă să cerceteze Marea de Sud. Se spune că a fost pentru prima şi singura dată când Magellan, cunoscut pentru firea sa foarte puternică, a plâns. Nava San Antonio care plecase în recunoastere cu Conception nu se mai intoarce ( probabil a dezertat ), aşa că Magellan rămâne cu trei nave. Acestea intră, în sfârşit, în uriaşul Ocean Pacific.
Descoperă insule mai mici sau mai mari, printre care şi insulele Ladrones, numite mai târziu Insulele Mariane, în cinstea reginei Spaniei. Călătoria pe Pacific este mult mai lungă decât se aşteptaseră, marinarii şi-au dat seama că Pământul este mult mai mare decât se credea. Una din sarcinile pe care le aveau portughezii şi spaniolii în expediţiile lor era şi aceea de a răspândi creştinismul. Magellan încearcă să facă acest lucru şi in insula Mactan. Dar localnicii au refuzat. Atunci Magellan a dat ordin să fie creştinaţi cu forţa. Unul din şefii de trib de aici refuză să i se supună şi să trimită tributul de hrană.
Magellan, deşi a fost sfătuit să nu facă acest lucru, se duce personal cu 60 de oameni pe insulă. Are loc o luptă sângeroasă, în care Magellan este rănit şi apoi omorât. Moartea lui Magellan i-a derutat pe spanioli. Conducerea este luată de Sebastian El Cano, care va dirija a doua parte a expediţiei, întoarcerea. Numai una dintre cele trei nave, Victoria, ajunge după trei ani de la plecare, în Spania, cu ultimii supravieţuitori, adică 18 persoane. Au fost primiţi cu bucurie şi onoruri, dar cu toate acestea soţia lui Magellan a fost lăsată să moară în sărăcie. Dacă regele nu l-a răsplătit pe marele navigator, acesta va fi răsplătit de istorie, care i-a recunoscut meritul de a fi descoperit că pământul este rotund. Pentru prima dată se reuşise înconjurul lumii, înfruntând apele Oceanului Planetar. Se deschideau noi orizonturi în cunoaşterea geografică a lumii.

Sursa: Ani de şcoală .
Temă: Ce urmări credeţi că a avut prima călătorie în jurul lumii, realizată de Magellan? Ce descoperiri (insule, strâmtori, teritorii) datorăm lui Magellan, prin călătoria sa?

11 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. In timpul primei calatorii in jurul lumii din anul 1520,vestitul navigator Fernando de Magellan a descoperit stramtoarea ( ce a primit numele sau ) care uneste doua oceane ,precum si arhipelagul situat la sud de aceasta.L-a botezat Tara de Foc ,din pricina focurilor care jucau in permanenta pe uscat ,aprinse de amerindienii locali.
    Tara de Foc este numele unei insule si al unui arhipelag ,care mai cuprinde o multitudine de insulite pe coasta Patagoniei,in extremitatea sudica a Americii de Sud.Tara de Foc este despartita de continent prin Stramtoara Magellan ( 575 kilometri ) ,una din cele mai importante,dar si cele mai periculoase rute maritime ale lumii.Aceasta uneste Oceanul Atlantic cu cel Pacific ,astfel incat marinarii nu mai sunt nevoiti sa ocoleasca ingrozitorul Cap Horn.
    Sursa:MIXdeCULTURA.ro

    RăspundețiȘtergere
  4. Descoperirea Patagoniei.

    La 20 septembrie 1519, escadra iesi din gurile fluviului Guadalquivir si se indrepta prin insulele Canare, spre sud-vest, Magellan a elaborat un sistem bun de semnalizare si corabiile din flotila sa.

    Descoperirea stramtorii Magellan


    La 18 octombrie escadra a pornit spre sud, de-a lungul tarmurilor Patagoniei. Inainte de a iesi in larg Magellan a declarat capitanilor ca va cauta la sud o strimtoare intre Oce-anul Atlantic si Marea de Sud si ca va va coti spre rasarit numai in cazul cand nu va gasi stram-toarea pana in dreptul paralelei de 75 grade. Stramtoarea ce ducea spre apus a fost descoperita dupa trei zile, la 21 octombrie 1520, dincolo de paralela de 52 grade latitudine sudica, .
    Prima traversare a Oceanului Pacific

    La 28 noiembrie 1520 Magellan a iesit din stramtoare (care are o lungime de 550 km) in largul oceanului, conducand cele trei corabii ce ii mai ramasesera prin Marea deSud. La 1 decembrie, in dreptul paralelei de 48 grade latitudine sudica, s-a observat pentru ultima oara pamant (probabil o insula din arhipeleagul Chilian ). "Am iesit din stramtoare si am ajuns pe intinderile marii Linistite. Timp de trei luni si doua zeci de zile am mers fara pic de hrana proas-pata. Ne hraneam cu pesmeti, dar acestia se transformasera intr-un fel de pulbere amestecata cu viermi ... Mirosea tare a urina de sobolan. Beam o apa galbena, statuta. Mancam de asemenea piele de bou. O inmuiam patru zile in apa de mare, apoi o puneam pe carbuni incinsi pentru cate-va minute si o mancam. Adesea ne hraneam cu rumegus. Sobolanii se vindeau cu jumatate de du-cat bucata, dar nici la acest pret nu-i puteai dobandi". Aproape tot echipajul era bolnav de scor-but. 19 oameni au murit. Din fericire vremea a fost buna tot timpul, de aceea Magellan a si dat o-ceanului denumirea de Pacific. Traversand Oceanul Pacific escadra lui Magellan a strabatut cel putin 17 000 km, din care o mare parte in apele Polineziei de sud si Microneziei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Devenit între timp un experimentat om al mărilor, Magellan i-a cerut în aceeastă direcţie sprijinul regelui Manuel al Portugaliei. Cum regele era un catolic fervent, acesta i-a refuzat în numeroase rânduri ajutorul cerut. În anul 1517, frustrat şi dezamăgit, Magellan a renunţat la statutul şi cetăţenia sa portugheză alegând să se mute în Spania şi să ceară ajutor şi susţinere coroanei spaniole. Ajuns la Sevilla în luna octombrie a anului 1517, Magellan nu avea nicio legătură sau relaţie importantă la curte şi vorbea puţină spaniolă.
    Spre norocul său, l-a întâlnit pe un alt refugiat protughez, Diogo Barbosa pe numele său, cu a cărui fiică avea să se căsătorească un an mai târziu. Familia Barbosa a fost cea care a prezentat nobililor spanioli propunerile îndrăzneţe ale lui Magellan, astfel încât aceştia i-au aranjat temerarului portughez o audianţă la rege. Monarhul Spaniei de atunci,era nimeni altul decât nepotul regelui Ferdinand şi al reginei Isabella, cuplul regal care i-au sponsorizat lui Cristofor Columb expediţiile sale care au dus la descoperirea Americilor.
    Peste circa 5 săptămâni, flota ajugea în America de Sud. Trei corăbii au navigat spre sud în căutarea unei ipotetice strămtori care să le permită trecerea în Oceanul Pacific. Flota a acostat în San Julian unde echipajul s-a răsculat în ziua de Paşti a anului 1529. Magelan a reuşit înăbuşirea revoltei, fiind obligat să-l execute pe unul dintre căpitanii adjuncţi. Între timp, curajosul portughez a trimis nava Santiago înainte pentru a explora ruta maritimă aleasă. Doar că Santiago s-a scufundat în urma unei teribile furtuni. Cinci luni mai târziu, când sezonul furtunilor părea să se fi domolit, Magellan şi corăbiile rămase au părăsit portul San Julian.
    Pe data de 21 octombrie 1520 Fernando Magellan a traversat în sfârşit strâmtoarea care-i paortă şi astăzi numele. Trecerea prin strâmtoare s-a dovedit a fi periculoasă, mulţi marinari continuând să protesteze. Atunci, echipajul de pe San Antonio s-a răsculat şi s-a îndreptat înapoi spre Spania. Magellan rămăsese doar cu trei corăbii. Netemător şi neînduplecat, căpitanul şi-a continuat drumul, astfel încât în luna noiembrie a aceluiaşi an, el şi oamenii săi erau primii europeni care vedeau Oceanul Pacific, pe care însăşi Magellan l-a botezat Pacifico, în amintirea apelor sale calme şi relativ liniştite comparativ cu periculosul Atlantic.Era data de 27 aprilie 1521, şi cel mai mare navigator medieval se înălţa la ceruri. Nu a ajuns niciodată în Insulele Mirodeniilor, şi după pierderea unei alte corăbii, cele două vase rămase au reuşit să ajungă în Insulele Moluce. Spre finalul călătoriei, doar corabia Victoria s-a întors în Spania în septembrie 1522. Era încărcată până la refuz de mirodenii şi condimente, dar mai avea doar 18 supravieţuitori ai primei călătorii în jurul Pământului.
    Lansat în căutaterea bogăţiei şi gloriei, ambiţiosul Magellan a adus Europei nu doar condimente, ci informaţii şi cunoştinţe geografice cu mult mai valoroase decât orice vas încărcat cu mirodenii. Informaţii care aveau să schimbe lumea din temelii. Nu doar că Magellan descoperise cel mai mare ocean de pe Terra, dar a dovedit că lumea era cu mult mai mare şi mai variată decât se credea până atunci. În cele din urmă, aventura sa a demonstrat pentru totdeauna că Pămîntul nu era drept şi plat. Circumnavigaţia sa a fost cu siguranţă primul pas mare al omenirii. Din nefericire nu a trăit să-şi vadă visul şi realizările împlinite. Ca fapt divers, tot el a fost primul european care a văzut şi descris pinguinii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Descoperirea Patagoniei. Iernatul si rascoala

    - 20 septembrie 1519, escadra iesi din gurile fluviului Guadalquivir si se indrepta in Insulele Canare, spre s-v , catre tarmurile Braziliei. in timpul trecerii peste ocean, Magellan a elaborat un sistem bun de semnalizare si corabiile din flotila sa, desi de tipuri diferite, nu s-au ratacit niciodata una de alta.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Descoperirea stramtorii Magellan

    La 18 octombrie escadra a pornit spre sud, de-a lungul tarmurilor Patagoniei. Inainte de a iesi in larg Magellan a declarat capitanilor ca va cauta la sud o strimtoare intre Oce-anul Atlantic si Marea de Sud si ca va va coti spre rasarit numai in cazul cand nu va gasi stram-toarea pana in dreptul paralelei de 75 grade. Stramtoarea a fost gasita dupa 3 zile,dincolo de paralela 52.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Tara de Foc,arhipelagul de la capatul lumii

    Arhipelagul Tara de Foc ( 73.746 kilometri patrati suprafata totala ,cu o populatie de 200.000 de locuitori ),nu este printre cele mai neospitaliere locuri de pe glob din punct de vedere al climei.Este lipsit de importanta strategica .Regiunea a atras atentia comunitatii internationale numai in sec al XVI-lea si in timpul conflictului dintre Chile si Argentina ,intre anii 1978-1979.

    RăspundețiȘtergere
  8. Fără a exagera în vreun fel, Fernando Magellan este unul dintre acei puţini oameni care au schimbat soarta şi evoluţia omenirii. Cu toate că privită prin ochii prezentului, realizarea sa nu pare deloc una epocală, la scara istoriei, ocolul în premieră al Pământului este echivalent cu episodul aselenizării din cadrul istoriei recente. Spirit cutezător, atras de cunoaştere şi aventură în egală măsură, Fernando Magelan s-a dovedit a fi un om care a impulsionat întreaga evoluţie a omenirii. Căci în urma reuşitei sale, lumea nu a mai fost deloc aceeaşi.
    În decursul călătoriei sale (cum altfel decât una plină de peripeţii) exploratorul a trecut prin strâmtoarea care-i poartă azi numele devenind aşadar primul om care a înconjurat planeta pe prin mări şi oceane. Fernando Magellan a văzut lumina zilei la Sabrosa, regatul Portugaliei, în sînul unei familii de mici nobili. Fernao de Magalhaes în portugheză sau Fernando de Magallanes în spaniolă, a portnit încă de cînd era tânăr, alături de fratele său Diego, spre Lisabona unde avea să servească în rol de paj direct în anturajul reginei Leonora. Acolo, la curtea regală, micul Magellan a fost fascinat de poveştirile marinăreşti despre marea rivalitate maritimă dintre regatul portughez şi cel spaniol.
    Trecand prin mai multe obstacole pe data de 21 octombrie 1520 Fernando Magellan a traversat în sfârşit strâmtoarea care-i paortă şi astăzi numele. Trecerea prin strâmtoare s-a dovedit a fi periculoasă, mulţi marinari continuând să protesteze. Atunci, echipajul de pe San Antonio s-a răsculat şi s-a îndreptat înapoi spre Spania. Magellan rămăsese doar cu trei corăbii. Netemător şi neînduplecat, căpitanul şi-a continuat drumul, astfel încât în luna noiembrie a aceluiaşi an, el şi oamenii săi erau primii europeni care vedeau Oceanul Pacific, pe care însăşi Magellan l-a botezat Pacifico, în amintirea apelor sale calme şi relativ liniştite comparativ cu periculosul Atlantic.

    RăspundețiȘtergere
  9. LuckyClub Casino Site: Review, Bonuses & Payments
    LuckyClub Casino is one of the best online casino sites that offers 100+ casino games in one online casino. luckyclub It is powered by Microgaming software and features

    RăspundețiȘtergere
  10. Aceste informatii mau ajutat foarte mult pentru scoala

    RăspundețiȘtergere

Spune-ţi părerea!