-->

luni, 9 martie 2015

Amerigo Vespucci

Amerigo Vespucci (n. 9 martie 1454, Florența, Italia, d. 22 februarie 1512, Spania) a fost unul dintre cei mai mari navigatori a tuturor timpurilor.
În mai 1499, Vespucci pleacă la drum alături de Alonso de Hojeda. Lui Amerigo i s-au dat 2 nave și putea să facă ce ar fi vrut cu ele atâta timp cât avea permisiunea lui Hojeda.Navele au ajuns în Brazilia pe 27 iunie 1499 și au fost primele ambarcațiuni europene ce au ajuns acolo. 
Navele au navigat pe Amazon studiind totul. Vespucci se ocupa de cosmografie.Drumul l-a transformat pe Vespucci dintr-un om de afaceri într-un învățat. Vespucci se gândea că era foarte aproape de a găsi o nouă rută spre Asia, totuși în iunie 1500 navele s-au întors în Spania.
Imediat cum Vespucci a ajuns în Spania i-a scris lui Lorenzo de Medici o scrisoare în care îi povestea cum a traversat Atlanticul, despre animalele pe care le-a văzut, date despre tot cea întâlnit.Cum a ajuns în Europa Vespucci era foarte dezamăgit deoarece Vasco da Gama reușise să navigheze în jurul Africii ajungând până în partea estică. Amerigo Vespucci s-a decis să mai facă o expediție iar guvernul spaniol i-a dat 3 nave plus provizii dar el a refuzat considerând că va avea succes numai dacă va naviga sub pavilion portughez. Astfel portughezii îi oferă și ei 3 nave și control total asupra lor. Expediția avea să-l facă pe Vespucci faimos, deoarece descoperise un nou continent, Vespucci era sigur că nu ajunsese în Asia. În timpul acestei expediții Vespucci îi scrie lui Lorenzo de Medici detalii legate de acea călătorie. După a doua expediție Vespucci era sigur că descoperise un nou continent și astfel vestea a fost repede anunțată. Ultima expediție a fost făcută sub comanda lui Gonzalo Coelbo și a fost un dezastru.
În iunie 1504 Vespucci ajunge la Lisabona și până la sfârșitul anului se mută la Sevilla unde va rămâne până la sfârșitul vieții sale.

Sursa: Wikipedia
Alte link-uri: 
http://www.biography.com/people/amerigo-vespucci-9517978#synopsis
https://www.youtube.com/watch?v=4dRcijsFPWQ 
Temă:
Unde a aparut prima data numele de America pentru noul continent descoperit?


Considerati corecta atribuirea numelui  continentului America ?

7 comentarii:

  1. În mai 1499, Vespucci pleacă la drum alături de Alonso de Hojeda. Lui Amerigo i s-au dat 2 nave și putea să facă ce ar fi vrut cu ele atâta timp cât avea permisiunea lui Hojeda.

    Navele au ajuns în Brazilia pe 27 iunie 1499 și au fost primele ambarcațiuni europene ce au ajuns acolo. Navele au navigat pe Amazon studiind totul. Vespucci se ocupa de cosmografie.

    Drumul l-a transformat pe Vespucci dintr-un om de afaceri într-un învățat. Vespucci se gândea că era foarte aproape de a găsi o nouă rută spre Asia, totuși în iunie 1500 navele s-au întors în Spania.

    Imediat cum Vespucci a ajuns în Spania i-a scris lui Lorenzo de Medici o scrisoare în care îi povestea cum a traversat Atlanticul, despre animalele pe care le-a văzut, date despre tot cea întâlnit.
    Amerigo Vespucci

    Cum a ajuns în Europa Vespucci era foarte dezamăgit deoarece Vasco da Gama reușise să navigheze în jurul Africii ajungând până în partea estică.

    Amerigo Vespucci s-a decis să mai facă o expediție iar guvernul spaniol i-a dat 3 nave plus provizii dar el a refuzat considerând că va avea succes numai dacă va naviga sub pavilion portughez. Astfel portughezii îi oferă și ei 3 nave și control total asupra lor.

    Expediția avea să-l facă pe Vespucci faimos, deoarece descoperise un nou continent, Vespucci era sigur că nu ajunsese în Asia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Istoricii au descoperit că, înainte de Columb, pe continentul nord-american au trecut grecii, romanii, chinezii, mongolii, egiptenii, vikingii şi chiar triburi carpato-danubiene




    La şcoală, elevii învaţă că Lumea Nouă a fost descoperită de Columb în 1492, că istoria colonizării continentului începe de aici. În realitate, numele primului european care a păşit pe ţărmul Americii rămâne un mister, existând dovezi că, mult înaintea lui Columb, au mai fost şi alţi exploratori care au traversat Atlanticul. Unii proveneau din Asia, alţii din Africa. Mai mult, unele ipoteze arată că America nu era deloc necunoscută civilizaţiilor antice, printre primii colonizatori fiind consideraţi chiar strămoşii noştri carpato-danubieni.





    „Ţara Vinului“

    Columb a murit crezând că a descoperit un nou drum către Indii, nu ştia că a ajuns, de fapt, pe un continent necunoscut. La un an după moartea sa, în 1507, cartografii germani Martin Waldseemuller şi Matthias Ringmann au numit noul continent America, în cinstea italianului Amerigo Vespucci, care şi-a dat seama că predecesorul lui descoperise chiar două continente noi. Dar, mai devreme de acest eveniment oficial, America a fost călcată vikingi care au ajuns în Golful Sfântului Laurenţiu. Această călătorie se petrecea în 1003, cu cinci secole înaintea lui Columb. Primul care a deschis calea colonizării a fost Eric cel Roşu, iar fiul său, Leif Eriksson, a ajuns primul pe coastele Canadei de azi. A navigat apoi spre sud descoperind un ţinut pe care l-a botezat Vinland sau „Ţara Vinului“, după viţa de vie cultivată din belşug. Deşi normanzii făceau negoţ cu băştinaşii, se pare că, până la urmă, veneticii au fost alungaţi. Au rămas în urma lor, însă, coloniile întemeiate, în care au trăit mai departe albii europeni. Istoricii au stabilit că vikingii puteau străbate uşor distanţa Europa-America cu ambarcaţiunile de care dispuneau la acea oră şi talentul lor de navigatori vestiţi. În plus, s-au descoperit urme ale unei aşezări vikinge în situl arheologic de la L'Anse aux Meadows, în insula Newfoundland, Canada.

    RăspundețiȘtergere
  3. Unde a aparut prima data numele de America pentru noul continent descoperit?
    In a 2 expeditie a calatorit in Argentina.
    -scrisorile lui Vespucci,adresate familiei,au aparut in Lucrarea Introducere in Cosmografie(1507) De catre Martin W.(membru al unui cerc de geografie infiintat in sec 16 in Londra)
    -in aceasta carte,apare pt.prima data numele de AMERICA=tara lui Amerigo
    -initial numele de AMERICA a fost atribuit doar continentului sudic(AMERICA DE SUD)
    -primul care a extins denumirea de AMERICA asupra ambelor continente a fost Gerard Mercator,pe harta sa din 1538.

    RăspundețiȘtergere
  4. Atunci cand Cristofor Columb, la 12 octombrie 1492, atingea pentru prima data tarmurile Lumii Noi, mai precis tarmul de est a ceea ce astazi este Bahamas, a fost convins ca a descoperit drumul catre Indii, ruta atat de ravnita de catre curtile regale europene ale vremii. De fapt, Columb a murit cu convingerea ca a fost primul european ce a acostat in estul Asiei si care a deschis calea catre miticul Taram al Mirodeniilor. Nici macar cele patru voiaje intreprinse intre 1492 si 1502, voiaje in care genovezul descoperea o mare parte a Americii Centrale si a insulelor din estul celor doua Americi, nu fusesera suficiente pentru a-i schimba parerea.
    Ca o cruda ironie a sortii, la doar un an dupa moartea sa, in 1507, cartografii germani Martin Waldseemuller si Matthias Ringmann numeau continentul nou descoperit... America. Numele care avea sa invinga timpul nu era altceva decat un elogiu adus unui alt italian, florentinul Amerigo Vespucci, cel al carui merit a fost de a demonstra ca lumea lui Columb este mult mai mare decat crezuse acesta si ca, de fapt, genovezul descoperise nu unul, ci doua continente complet necunoscute pana in acel moment. Istoria a facut, insa, dreptate, cel putin in cazul celor doi, acordandu-i lui Cristofor Columb paternitatea identificarii celor doua continente americane.
    Sursa:Descopera.ro

    RăspundețiȘtergere
  5. Unde a aparut prima data numele de America pentru noul continent descoperit?
    In a 2 expeditie a calatorit in Argentina.
    -scrisorile lui Vespucci,adresate familiei,au aparut in Lucrarea Introducere in Cosmografie(1507)
    -in aceasta carte,apare pt.prima data numele de AMERICA=tara lui Amerigo
    -initial numele de AMERICA a fost atribuit doar continentului sudic(AMERICA DE SUD)
    -primul care a extins denumirea de AMERICA asupra ambelor continente a fost Gerard Mercator,pe harta sa din 1538. SURSA WIKIPEDIA.ORG

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Exista multe teorii potrivit caruia America a fost descoperita de mari exploratori,confruntarile facandu-se intre Columb si Amerigo Vespucci.Insa,sunt date istorice conform carorora America a avut alti exploratori.
    In afara oricarei banuieli este celebra harta a amiralului turc Piri Reis. Descoperita in anul 1929 in arhivele palatului Topkapi din Istanbul, harta s-a dovedit o piatra de incercare pentru toti istoricii contemporani. Desi s-a pastrat doar un fragment din originalul intocmit in anul 1513, acesta ilustreaza in detaliu coasta estica a Americii de Sud si chiar o parte a Antarcticii, amanunte imposibil de cunoscut la data realizarii hartii. Enigma hartii lui Piri Reis este adancita de o inscriptie in limba araba care sustine ca aceasta nu este decat „ o copie a unei copii, a unei copii, a unei harti din vechime”. Fostul comandant britanic de submarine si autorul controversatei carti „1421: Anul in care China descoperea Lumea”, Rowan Gavin Paton Menzies, sustine ca amiralul turc ar fi intrat in posesia unei harti intocmite cu aproape un secol inaintea sa de catre Zeng He. Teoria, desi puternic constestata de catre istorici, pare sa ofere o explicatie cat de cat plauzibila a acuratetii detaliilor din harta lui Piri Reis, orice alta ipoteza fiind aproape imposibil de formulat. Harta amiralului turc este considerata si astazi unul dintre marile mistere ale omenirii.
    Sursa:Descopera.ro

    RăspundețiȘtergere

Spune-ţi părerea!