-->

marți, 26 mai 2015

Roald Amundsen

Roald Amundsen (n. 16 iulie 1872 - d. 18 iunie 1928) a fost un explorator norvegian al zonelor polare.
Printre cele mai remarcabile realizări ale sale se pot enumera:
Prima traversare a Pasajului de nord-vest, din Groenlanda până în Alaska, descoperind astfel calea maritimă care permite trecerea din Oceanul Atlantic în Oceanul Pacific, prin arhipelagul arctic Canadian (1903-1906).
Cucerirea Polului Sud, pe care îl atinge la 14 decembrie 1911, cu o lună înaintea exploratorului britanic Robert Falcon Scott.
Prima survolare a Polului Nord, cu dirijabilul Norge, la 11 mai 1926.
Roald Amundsen a dispărut în regiunea Polului Nord, încercând să salveze echipajul dirijabilului „Italia”, condus de Umberto Nobile, în iunie 1928. 
Sursă: http://ro.wikipedia.org/wiki/Roald_Amundsen
Va recomand:
https://www.youtube.com/watch?v=LHjBljEOEmY
https://www.youtube.com/watch?v=kW5p7ANwAU4
Celebrating 100 years: Roald Amundsen's South Pole Expedition 1911
Temă: 
Care dintre calatoriile lui Roald Amundsen v-au impresionat? De ce?

David Livingstone

David Livingstone (n. 19 martie 1813 - d. 1 mai 1873) a fost un medic scoțian, misionar protestant și explorator al Africii Centrale și de Est, a devenit celebru datorită eforturilor deosebite din timpul vieții și a luptei sale împotriva sclaviei.
După studii de medicină și teologie la Glasgow, a fost trimis de către Societatea de misionari din Londra ca medic și misionar în Africa de Sud. Stabilindu-se la o misiune din ținutul muntos Kuruman din sudul „țării” Beciuana (1841), învață limba băștinașilor și se căsătorește cu fiica misionarului local Robert Moffat.
Traversând de la sud la nord deșertul Kalahari descoperă și explorează (1 august 1849) Lacul Ngami situat la 21° latitudine sudică. Doi ani mai târziu , în 1851 înaintează spre nord est de Lacul Ngami, traversează fluviul Zambezi, organizându-și în așezarea Seshéké, o bază pentru călătoria ce plănuia să o întreprindă. Prima sa mare călătorie o începe în 1853, urcând în amonte pe fluviul Zambezi fiind însoțit de 160 negri în 33 de bărci. Înaintează până la 12° latitudine sudică, pătrunde pe un afluent vestic și, la 11° latitudine sudică, depășind un interfluviu puțin înalt, intră în bazinul fluviului Congo, continundu-și drumul până pe țărmul Oceanului Atlantic la Luanda (31 mai 1854). După un scurt popas navighează la amonte pe râul Congo până la izvoarele sale, trece în bazinul lui Zambezi și coborând pe marele fluviu, descoperă cascada Victoria (1855), atingând țărmul Oceanului Indian la Quelimane și încheind astfel traversarea continentului african la 20 mai 1856. Călătoria sa a dovedit că Africa Centrală tropicală la sud de paralela 8° latitudine sudică este un platou înalt puțin coborât în centru.
După ce se întoarce cu familia sa în patrie (decembrie 1856), este numit consul la Quelimane și revine pe pământul Africii împreună cu soția, fiul și fratele său Charles (mai 1858).
În cursul celei de a doua călătorii, explorează (1859) cursul inferior al fluviului Zambezi și afluentul său nordic Shire, descoperind cascada Murchison. Cartografiază pentru prima oară lacul Shirwa și cercetează mare lac Nyassa, căruia îi întocmește prima hartă exactă (1861). După moartea soției sale pe fluviul Zambezi în ianuarie 1862, își continuă călătoria explorând în continuare Lacul Nyasa. După ce pleacă la Londra, revine în Africa orientală în 1866. Urcând pe râul Ruwuma până la izvoare, traversând munții care îi poartă numele, ocolește lacul Nyassa pe la sud și vest și pătrunde în regiunea puțin explorată a lacului Mweru. Deși bolnav, explorează regiunea din vestul și sud-vestul Lacului Tanganyika (1868), descoperind Lacul Bangweulu și râul Lualaba, care era socotit, just, ca fiind cursul superior al fluviului Congo .
Împreună cu H.M. Stanley, explorează (1871-1872) țărmul nordic al lacului Tanganyika, convingându-se că nu are nici o legătură cu Nilul. Cercetează din nou țărmul de sud est al lacului Tanganyika (1873) și se îndreaptă spre Lacul Bangweulu, pe țărmul căruia se stinge din viață.
El a murit în Zambia, iar inima sa a fost îngropată sub un arbore mvula, aproape de locul morții, iar trupul și jurnalele sale de călătorie au fost transportate pe brațe mii de kilometri, din Zambia până în Anglia, de câțiva dintre oamenii săi credincioși, pentru a fi îngropate la Westminster Abbey. Campaniile desfășurate de el, combinate cu ineditul funeraliilor sale au contribuit decisiv la abolirea sclaviei în Africa de Est, ceea ce s-a și realizat în 1873.Pentru rezultatele călătoriilor sale a primit medalia de aur a Societății Regale de geografie din Londra.
Sursa:  http://ro.wikipedia.org/wiki/David_Livingstone
Va recomand: David Livingstone: Missionary & Explorer 
https://www.youtube.com/watch?v=f9ivr8CfEoE

Temă:
Care din descoperirile lui D. Livingstone vi se pare interesanta? 
Prin ce credeti ca a ramas el in istoria marilor calatorii?

luni, 11 mai 2015

Faddei Faddeevici Bellingshausen

Faddei Faddeevici Bellingshausen (n. 2d0 septembrie 1778 – d. 25 ianuarie 1852) a fost un ofițer naval al Imperiului Rus și a comandat a doua epediție rusească în jurul globului. În timpul acestei expediții Bellingshausen a devenit unul dintre primii trei europeni care a zărit Antarctica.
S-a născut într-o familie baltică germană de pe teritoriul actual al Estoniei. A absolvit la 18 ani Academia Navală la Kronstadt, în apropiere de Sankt Petersburg, după care, în scurt timp, a devenit căpitan. A participat în 1803 la prima expediție rusească în jurul lumii.
În 1819 a fost selectat pentru a conduce expediția rusească în jurul lumii autorizată de Țarul Alexandru I al Rusiei. Expediția a debutat în data de 5 septembrie 1819, din Portsmouth (Anglia), cu două nave. Principalele zone vizitate au fost Antarctica, Noua Zeelandă, Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud.
Prima oară Bellingshausen a văzut Antarctida la 27 ianuarie 1820, trei zile înainte ca Bransfield să fi văzut și el țărmul, și 10 luni înainte ca Palmer să o facă - în noiembrie 1820. În acea zi expediția pe două nave conduse de Bellingshausen și Mikhail Petrovich Lazarev a ajuns într-un un punct la o distanță de 32 kilometri depărtare de continentul Antarctida și a văzut de acolo înâlțimile de gheață.

Sursa : Wikipedia
Temă: De unde denumirea de Antarctica?
Cine a mai dorit să ajungă pe “Terra Australias Inconginta”? Ce alţi navigatori au ajuns în apropiere?

duminică, 3 mai 2015

Alexander von Humboldt



Alexander von Humboldt (n. 14 septembrie 1769, Berlin — d. 6 mai 1859) a fost un geograf și naturalist german, care a contribuit la formarea geografiei ca disciplină științifică. Cercetările sale s-au extins și în afara Europei, de exemplu în America de Sud, SUA și Asia centrală. Von Humboldt a întreprins cercetările sale personal, având cunoștințe din domeniul fizicii, chimiei, geologiei, mineralogiei, vulcanologiei, botanicii, zoologiei, climatologiei, oceanografiei, demografiei și astronomiei. Prin cercetările sale a devenit foarte popular în Germania, fiind considerat un Aristotel și Columb al epocii sale.








In iunie 1802, Humboldt si Bonpland (prietenul sau ,chirurg si naturalist) au intreprins o ascensiune pe vulcanul Chimborazo (6272 m), atingand altitudinea de 5785 m, ceea ce a reprezentat un record mondial atunci.







Opera sa- ,,Calatorie prin regiunile tropicale ale lumii noi intreprinsa in anii 1799-1804’’ are 30 de volume si a ramas neterminata.
Temă:
Menţionaţi două descoperiri ale lui Alexander von Humboldt din călătoriile sale.
Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexander_von_Humboldt