-->

marți, 26 mai 2015

Roald Amundsen

Roald Amundsen (n. 16 iulie 1872 - d. 18 iunie 1928) a fost un explorator norvegian al zonelor polare.
Printre cele mai remarcabile realizări ale sale se pot enumera:
Prima traversare a Pasajului de nord-vest, din Groenlanda până în Alaska, descoperind astfel calea maritimă care permite trecerea din Oceanul Atlantic în Oceanul Pacific, prin arhipelagul arctic Canadian (1903-1906).
Cucerirea Polului Sud, pe care îl atinge la 14 decembrie 1911, cu o lună înaintea exploratorului britanic Robert Falcon Scott.
Prima survolare a Polului Nord, cu dirijabilul Norge, la 11 mai 1926.
Roald Amundsen a dispărut în regiunea Polului Nord, încercând să salveze echipajul dirijabilului „Italia”, condus de Umberto Nobile, în iunie 1928. 
Sursă: http://ro.wikipedia.org/wiki/Roald_Amundsen
Va recomand:
https://www.youtube.com/watch?v=LHjBljEOEmY
https://www.youtube.com/watch?v=kW5p7ANwAU4
Celebrating 100 years: Roald Amundsen's South Pole Expedition 1911
Temă: 
Care dintre calatoriile lui Roald Amundsen v-au impresionat? De ce?

11 comentarii:

  1. Explorator norvegian, Roald Amundsen a fost primul care a strabatut Pasajul de Nord-Vest, din Insula Groenlanda pana in Alaska, descoperind astfel calea maritima care permite trecerea din Oceanul Atlantic in Oceanul Pacific, prin arhipelagul arctic Canadian.
    Porneste spre cucerirea Polului Nord, pe care il atinge la 15 decembrie 1911, cu o luna inaintea exploratorului britanic Robert Scott.
    Vestea atingerii Polului Nord de americanul Robert Edwin Peary la 6 aprilie 1909, a fost o lovitura pentru Amundsen care pregatise si el o astfel de expeditie.„Daca vreau sa-mi pastrez prestigiul de explorator, trebuie sa inregistrez repede un succes. Trebuie sa dau lovitura!” Si iata ca lovitura s-a indreptat spre Antarctica, acolo unde trebuia sa ajunga la Polul Sud inaintea lui Scott.
    Amundsen a pierit in 1928 cand a plecat cu un avion sa il salveze pe Nobile, al carui dirijabil se prabusise.
    Sursa : Descopera.org

    RăspundețiȘtergere
  2. Roald Amundsen a fost primul care a strabatut Pasajul de Nord-Vest, din Insula Groenlanda pana in Alaska, descoperind astfel calea maritima care permite trecerea din Oceanul Atlantic in Oceanul Pacific, prin arhipelagul Arctic Canadian.Porneste spre cucerirea Polului Nord, pe care il atinge la 15 decembrie 1911, cu o luna inaintea exploratorului britanic Robert Scott.Pentru succesul de la Polul Sud, Amundsen s-a bucurat doar pe jumatate.
    Sursa=descopera.org

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru Roald Amundsen povestea cuceririi Polului Sud s-a ivit dintr-un eşec: eşecul cuceririi Polului Nord. Acesta era visul lui Amundsen, iar când extremitatea nordică a planetei a fost cucerită, el s-a reorientat rapid spre Polul Sud. Dar Amundsen nu era străin de Polul Sud: fusese membru al expediţiei Belgica, alături de românul Emil Racoviţă, în 1897-1899. În plus, norvegianul şi-a pregătit cu mare atenţie expediţia: a citit tot ce se scrisese despre Polul Sud, a citit însemnările exploratorilor şi a ales să se bazeze pe câini groenlandezi, precum şi pe o navă – Fram – special construită să reziste gheţurilor.
    În august 1910, Amundsen părăseşte Norvegia la bordul vasului său, Fram. Pentru început însă, păstrează secretă adevărata destinaţie a călătoriei, aşa că abia la Madeira echipajul află că expediţia antarctică înseamnă de fapt cucerirea Polului Sud. Echipa campează în Antarctica şi începe pregătirile. În primul rând, creează, din loc în loc, baze cu depozite de provizii şi plasează astfel în puncte strategice nu mai puţin de 2750 kilograme de alimente. Prima încercare de cucerire a Polului Sud începe în 8 septembrie 1911, dar temperaturile de -51 grade Celsius opresc demersul. În 19 octombrie 1911, o expediţie mai mică, formată din Amundsen, patru coechipieri, patru sănii şi 52 de câini porneşte din nou spre Polul Sud. Traseul ales se arată a fi mai uşor decât se estimase, dar sacrifici sunt necesare: după o lună, 24 de câini sunt ucişi pentru a hrăni restul câinilor şi oamenii.
    Sursa :Tribuna

    RăspundețiȘtergere
  4. 1897-1899 participa ca ofiter la prima expeditie stiintifica antartica.
    In 1903-1906 realizeaza prima traversare cu vasul "Gjoa" a pasajului de Nord-Vest(stramtoarea Bering) trecand din Oc.Artic in Oc.Pacific.
    Expediti al aPOLUL SUD (1910-1912):
    -14 ianuarie 191Roald isi instaleaza tabara in Antartida:"Casa Fram" utilizand schiuri si sanii trade de caini ; ajunge la 14 decembrie 1911 la Polul Sud .
    1918-1920 reuseste pe vasul "Moud" sa faca ocolul complet al Oc.Artic ,de-a lungul tarmurilor , Iar in 1925 reuseste sa efectueze primul ZBOR deasupra Polului Nord .
    In 1928 dispare avionul in care era ,in Marea Barent

    RăspundețiȘtergere

  5. În decembrie 1911, norvegianul Roald Amundsen devenea primul om care ajungea la Polul Sud; se îndeplinea astfel un vis de câteva secole al unor temerari exploratori ce au înfruntat frigul şi gheţurile pentru a descoperi o nouă lume: Antarctica şi Polul Sud.
    Pentru Roald Amundsen povestea cuceririi Polului Sud s-a ivit dintr-un eşec: eşecul cuceririi Polului Nord. Acesta era visul lui Amundsen, iar când extremitatea nordică a planetei a fost cucerită, el s-a reorientat rapid spre Polul Sud. Dar Amundsen nu era străin de Polul Sud: fusese membru al expediţiei Belgica, alături de românul Emil Racoviţă, în 1897-1899. În plus, norvegianul şi-a pregătit cu mare atenţie expediţia: a citit tot ce se scrisese despre Polul Sud, a citit însemnările exploratorilor şi a ales să se bazeze pe câini groenlandezi, precum şi pe o navă – Fram – special construită să reziste gheţurilor.
    sursa: tribuna.ro

    RăspundețiȘtergere
  6. La începutul anului 1910 exploratorul englez Robert Scott a anunțat în mod public că pregătea o expediție la Polul Sud, expediție care se baza pe notele și hărțile elaborate de Ernest Shackleton.Aflând acest lucru, Amundsen a luat imediat decizia de a schimba planurile sale referitoare la o expediție la Polul Nord, pentru a se îndrepta spre Polul Sud. A păstrat în secret această decizie (din întreg echipajul navei Fram, doar fratele său și ofițerul secund au aflat despre schimbarea destinației).
    Expeditia aceasta a fost printre cele care m-au impresionat cel mai mult deoarece Amundsen impreuna cu echipajul sau au facut tot posibilul(ex:sacrificarea cainilor) de a duce expeditia pana la capat si de a ajunge teferi inapoi in Australia.
    Sursa:Wikipedia

    RăspundețiȘtergere
  7. Calatoriile lui Amundsen au fost fabuloase datorita curajului sau.Putini exploratori erau atat de pregatiti ca Amundsen atunci cand, in august 1910, a plecat din Norvegia. Avea 38 de ani. Cu 13 ani in urma, facuse parte dintr-o expeditie Antarctica belgiana. Pe urma, cu un echipaj de numai sapte oameni a condos micul vas Goja prin Pasajul de Nord-Vest, in 1903-1906.

    Pentru succesul de la Polul Sud, Amundsen s-a bucurat doar pe jumatate: ” Sunt fascinat de cand eram copil de regiunea care inconjoara Polul Nord; iar acum stau la Polul Sud”.

    In urmatorii ani, s-a intors in Antarctica. In 1918-1920 a navigat cu vasul Maud de-a lungul coastei nordice a Siberiei, fiind primul care a calatorit peste Cercul Polar. Incercand, in mai 1925, sa fie primul care zboara deasupra Polului Nord, a fost silit sa aterizeze cu 272 km inainte de tinta.
    Dar in anul urmator s-a alaturat inginerului aeronautic italian Umberto Nobile, care a trecut cu dirijabilul numit „Italia” din Spitsbergen in Alaska.
    Amundsen a pierit in 1928 cand a plecat cu un avion sa il salveze pe Nobile, al carui dirijabil se prabusise.

    Amundsen si 4 camarazi ajung la Polul Sud pe schiuri si cu sanii trase de caini la 14 decembrie , cu o luna inaintea lui Scott. Urmand o strategie diferita, calatoria lor durase cu 21 de zile mai putin decat a englezilor. Cand Scott sosea si el la Polul Sud, Amundsen era deja de o saptamana la baza sa din Golful Balenelor. Spre deosebire de britanici, norvegienii avusesera parte tot timpul de vreme buna si reusisera o medie de peste 30 km pe zi. La victorie contribuise considerabil si excelenta conducere a atelajelor de caini.

    RăspundețiȘtergere
  8. Explorator norvegian al zanelor polare:
    ~1893 i-a primul contact cu marea,se angajeaza ca matelot pe vasul Magdalena,unde depinde arta navigatiei polare.
    ~1897-1899 participa ca ofter ca ofiter la 1 expeditie stiintifica Antarctica...
    ~pe vasul Belgica a fost si biologul roman Emil Rapovita.
    ~Vasul Belgica realizeaza prima iernare in gheturile antartidei.
    ~ 1903-1906 prima traversare cu vasul Coja a pasajului de NV.
    ~Trecand din Oceanul Arctic in cel Pacifie...
    Mi-a placut deoarece in primul rand apare in expeditie si Emil Rapovita

    RăspundețiȘtergere
  9. Expediția antarctică belgiană, 1897-1899[modificare | modificare sursă]

    Nava Belgica prinsă între ghețuri
    Expediția antarctică belgiană, sau expediția Belgica (denumită astfel după numele navei utilizate în această călătorie) a avut loc în anii 1897-1899. A fost organizată de „Societatea de geografie belgiană”, fiind condusă de către baronul Adrien de Gerlache. Expediția avea un caracter internațional, la ea participând, pe lângă belgieni, medicul american Frederick Cook, naturalistul român Emil Racoviță, meterologul polonez Antoine Dobrowolski, geologul polonez Henryk Arctowski și alții. Roald Amundsen a participat în calitate de ofițer secund al navei „Belgica”.

    Expediția a pornit din portul belgian Anvers la 10 august 1897. În apele Antarcticii a fost explorată „Țara lui Palmer” (în nordul „Țării Graham”) dovedind că aceasta reprezintă un mare arhipelag, și a fost descoperită „Coasta Danko”. Amundsen a luat parte la mai multe raiduri spre interiorul continentului, fiind primul care a folosit schiurile în Antarctica. La sfârșitul lunii februarie 1898, nava „Belgica” a fost prinsă între ghețuri în Marea Bellingshausen, între 70° și 71° latitudine sudică (aceasta fiind prima iernare în apele antarctice la latitudini mari). Membrii expediției au iernat acolo, făcând observații științifice prețioase. A fost prima iernare a unei expediții în Antarctica. După aproape un an de captivitate între ghețuri, nava a putut fi degajată (pe 15 februarie 1899), membrii expediției revenind în Belgia la 5 noiembrie 1899.[2]

    RăspundețiȘtergere
  10. Roald Engelbregt Gravning Amundsen (n. 16 iulie 1872 - d. 18 iunie 1928) a fost un explorator norvegian al zonelor polare. A fost primul om care a ajuns la Polul Sud (în 1911). De asemenea, a fost primul navigator care a reușit să traverseze Pasajul de nord-vest. A dispărut în iunie 1928, în timp ce lua parte la o misiune de salvare.Roald Amundsen s-a născut într-o familie norvegiană de căpitani și proprietari de vase. El a fost al patrulea copil al armatorului de nave Jens Amundsen și al soției sale.Roald Amundsen a devenit explorator inspirat fiind de expediția în Groenlanda a lui Fridtjof Nansen.Roald Amundsen a fost unul dintre cei mai renumiți exploratori ai ținuturilor polare.Expediția antarctică belgiană, sau expediția Belgica .a avut loc în anii 1897-1899. A fost organizată de „Societatea de geografie belgiană”
    Sursa:wikipedia

    RăspundețiȘtergere
  11. Luxița Florina28 mai 2015 la 10:37

    În decembrie 1911, norvegianul Roald Amundsen devenea primul om care ajungea la Polul Sud; se îndeplinea astfel un vis de câteva secole al unor temerari exploratori ce au înfruntat frigul şi gheţurile pentru a descoperi o nouă lume: Antarctica şi Polul Sud. Despre această lume se vorbea demult în teorii despre un vast continent cunoscut sub numele de Terra Australis, aşa că exploratori şi cartografi au pornit să-l caute. Pentru Roald Amundsen povestea cuceririi Polului Sud s-a ivit dintr-un eşec: eşecul cuceririi Polului Nord. Acesta era visul lui Amundsen, iar când extremitatea nordică a planetei a fost cucerită, el s-a reorientat rapid spre Polul Sud. Dar Amundsen nu era străin de Polul Sud: fusese membru al expediţiei Belgica, alături de românul Emil Racoviţă, în 1897-1899. În plus, norvegianul şi-a pregătit cu mare atenţie expediţia: a citit tot ce se scrisese despre Polul Sud, a citit însemnările exploratorilor şi a ales să se bazeze pe câini groenlandezi, precum şi pe o navă – Fram – special construită să reziste gheţurilor.
    În august 1910, Amundsen părăseşte Norvegia la bordul vasului său, Fram. Pentru început însă, păstrează secretă adevărata destinaţie a călătoriei, aşa că abia la Madeira echipajul află că expediţia antarctică înseamnă de fapt cucerirea Polului Sud.O mare, un gheţar, un golf şi un munte din Antarctica poartă numele exploratorului
    norvegian. De asemenea, un crater de la polul sudic al Lunii a fost numit Amundsen.
    Sursa: Tribuna .

    RăspundețiȘtergere

Spune-ţi părerea!