-->

luni, 8 iunie 2015

Fridtjof Nansen



"Fridtjof Nansen (n. 10 octombrie 1861 – d. 13 mai 1930) a fost un explorator, om de știință, diplomat, umanitarist norvegian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Campion la schi și la patinaj în tinerețe, a condus echipa care a efectuat prima traversare a Groenlandei prin interior în 1888, și a devenit celebru pe plan internațional după ce a ajuns la 86°14′ latitudine nordică în cadrul expediției spre Polul Nord din 1893–96. Deși a renunțat la explorări după ce s-a întors în Norvegia, tehnicile și inovațiile sale de călătorie polară, în ceea ce privește echipamentul și îmbrăcămintea, au influențat o generație de expediții arctice și antarctice."-  Sursa: wikipedia
" Rutele urmate în expediția Fram din 1893–1896:      Ruta lui Fram către est de la Vardø către coasta siberiană, cu virajul spre nord la Insulele Noii Siberii pentru a intra în banchiza de gheață, iulie–septembrie 1893      Deriva lui Framîn gheața de la Insulele Noii Siberii către nord și vest la Spitsbergen, septembrie 1893 – august 1896      Marșul lui Nansen și Johansen către cel mai nordic punct, 86°13.6′N, și ulterioara retragere către Capul Flora din Insulele Franz Josef, martie 1895 – iunie 1896      Întoarcerea lui Nansen și Johansen la Vardø de la Capul Flora, august 1896      Călătoria luiFram de la Spitsbergen la Tromsø, august 1896." -Sursa: unhcr
Tema:
1.Redati pe scurt calatoria lui Nansen cu vasul Fram printre gheturi
sau
2.Realizati un scurt eseu cu tema ,,Cu saniile spre Polul Nord'' (max 30 randuri)
De vizionat: Fridtjof Nansen - A man of action and vision
Doamna profesoară a spus că ar aprecia mai mult cea de-a doua temă, dacă sunt respectate condiţiile date.

8 comentarii:

  1. Conform aşteptărilor, Fram a rămas blocat între gheţuri în septembrie. Presiunea era mare, iar gheaţa care se mişca în permanenţă şi zgâria vasul producea zgomote teribile. „A început un zgomot asurzitor şi tot vasul se cutremura”, scria Nansen. „Zgomotul creşte treptat, până când sună ca tuburile unei orgi.” După două zile, scria el din nou, gheaţa „face tot posibilul să-l facă praf şi pulbere pe Fram”. Însă acesta a rezistat cu uşurinţă strânsorii înfricoşătoare, ridicându-se pur şi simplu deasupra banchizei. Cu timpul, Nansen a ajuns să scrie: „Râdem de gheţuri; trăim ca într-un castel invincibil.”
    La începutul celui de-al doilea an însă, a devenit evident că Fram nu avea să ajungă la Pol. Pentru a-şi atinge obiectivul, Nansen trebuia să iasă dintre gheţuri cu săniile trase de câini şi să pornească la atac.
    Nansen îi promisese Evei că se va întoarce viu şi acest lucru era mai important pentru el decât să rişte să moară – şi să devină nemuritor – la Pol. „Te gândeşti la mine”, îi scrie el într-o noapte, în jurnalul lui. „Gândurile tale zboară către nord, peste întinderea dezolantă. Nu ştiu unde să mă caute.”
    Astfel, prudent, Nansen s-a întors. Cei doi nu au mai încercat să ajungă la Fram, care oricum plutise în derivă şi ar fi fost acum imposibil de găsit.
    sursa:www.natgeo.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. Expediția navei Fram către Polul Nord s-a desfășurat între 1893 și 1896. Călătoria a început din extremitatea nordică a Norvegiei, mergând spre est, de-a lungul coastei siberiene. Planul lui Nansen a fost să construiască o navă, cu ajutorul inginerului Colin Archer, care să navigheze cu ușurință printre sloiuri dar, mai ales, să reziste presiunii enorme a gheții, prinsă fiind în banchiză. Studiind expedițiile anterioare eșuate, a ajuns la concluzia că, din nordul Siberiei, banchiza în derivă l-ar purta către Pol sau foarte aproape de acesta. În cazul în care nava nu ajungea până la țintă, Nansen a luat în calcul continuarea drumului cu sania trasă de câini. Volumul I al Jurnalului prezintă pregătirile, debutul expediției din portul Vardo, navigarea spre est prin Marea Barents, traversarea Mării Kara, depășirea Capului Celiușkin până în marea Laptev, unde, sub latitudinea 79°, inevitabilul s-a produs, nava a fost prinsă în banchiză. Deriva a fost înceată și eratică, ceea de a dat posibilitatea membrilor expediției să studieze zonele polare. Volumul se încheie pe 16 noiembrie 1894, când, după ce au trecut de 82° latitudine nordică, Nansen decide să continue drumul cu sania trasă de 18 câini, împreună cu Hjalmar Johansen, membru al expediției. Prin curajul sau nebun reuseste sa faca ce si-a propus si sa demonstreze ca in ciuda frigului, el a reusit sa faca ce si-a propus.
    sursa:bookhub.ro

    RăspundețiȘtergere
  3. EXPEDIȚIA FRAM:
    - Vasul Fram pornește spre Polul Nord cu 13 membrii și provizii pentru 6 ani ; ajunge in Coastele Siberiei ,atingand "Banchiza Polară" .
    Timp de 3 ani ,Fram a fost captiv în ghețurile polare. Echipajul complet izolat realizeazà expediții făcând , observații specifice.
    -14 martie 1895 Nansen impreună cu prietenul său Johansen pleacă spre Polul Nord cu schiurile și sănii trase de câini .Datorită condițiilor grele ,ajung pâna la 86° si 14" latitudine nordica .Se intorc in insulele "Franch Josef" unde iernează.
    - In mai 1896 părăsesc insula fiind salvați de o expediție britanică condusă de " Federik Jackson", iar in septembrie 1896 Nundsen si membrii expediției au sosit acasă .

    RăspundețiȘtergere
  4. EXPEDIȚIA FRAM:
    - Vasul Fram pornește spre Polul Nord cu 13 membrii și provizii pentru 6 ani ; ajunge in Coastele Siberiei ,atingand "Banchiza Polară" .
    Timp de 3 ani ,Fram a fost captiv în ghețurile polare. Echipajul complet izolat realizeazà expediții făcând , observații specifice.
    -14 martie 1895 Nansen impreună cu prietenul său Johansen pleacă spre Polul Nord cu schiurile și sănii trase de câini .Datorită condițiilor grele ,ajung pâna la 86° si 14" latitudine nordica .Se intorc in insulele "Franch Josef" unde iernează.
    - in mai 1896 părăsesc insula fiind salvați de o expediție britanică condusă de " Federik Jackson", iar in septembrie 1896 Nundsen si membrii expediției au sosit acasă .
    -1900 Nonsen studiaza curentii din Oc.Arctic,de-al lungul tarmurilor Siberici.
    -1922 primeste Premiul Nobel pt.pace
    -13 mai 1930 se stinge din viata in patria natala.
    Sursa:caiet

    RăspundețiȘtergere
  5. Luxița Florina11 iunie 2015 la 10:08

    Născut în Norvegia în 1861, Fridtjof Nansen a fost un om de ştiinţă, explorator polar, diplomat, om de stat şi umanist, cu o profundă compasiune pentru semenii săi.Înainte de a împlini treizeci de ani, Nansen a condus prima traversare a Groenlandei pe schiuri în 1888, în ceea ce avea să fie prima dintr-o serie de aventuri de explorare. Cautarea sa de cunoaştere l-a dus la regiunea arctică şi antartică, iar în 1893 acesta a pornit într-o călătorie de trei ani în regiunea Arctică la bordul navei Fram. În timp ce nava avansa prin gheaţă, Nansen împreună cu un însoţitor au dat o fugă până la Polul Nord, ajungând mai aproape decât orice altă persoană până atunci.Abilitaţile sale intelectuale nu au fost mai prejos. Până la vârsta de 26 de ani terminase o teză de doctorat despre sistemul central nervos uman. Dar Nansen este de asemenea pe scară largă amintit şi felicitat pentru munca sa de pionierat în numele refugiaţilor.

    În 1920, la scurt timp după încheierea primului război mondial, Nansen a fost numit preşedinte al delegaţiei norvegiene la Liga Naţiunilor, cu sediul la Geneva, poziţie pe care a deţinut-o până la moartea sa în 1930. La scurt timp dupa asta, a fost numit responsabil de prima sarcină umanitară vastă a Ligii - repatrierea a 450.000 de prizonieri de război. Acesta a reuşit să beneficieze de sprijinul guvernelor şi agenţiilor de voluntariat.Nansen a recunoscut faptul că una dintre principalele probleme cu care se confruntă refugiaţii este lipsa de acte de identitate recunoscute la nivel internaţional, ceea ce complica depunerea unei cereri de azil.
    Sursa: UNHCR.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu saniile spre Polul Nord

    In sfarsit sosise ziua cea mare a plecarii spre Polul Nord.Lucram de aproape o luna pentru a termina pregatirile,inclusiv saniile si cainii.Ne gandeam zi si noapte la ce avem de facut, entru ca nu vroiam sa uitam ceva,dar tot la fel de mult ne gandeam si la traseul pe care trebuie sa-l parcurgem.Eram atat de obositi incat nu mai aveam putere nici pentru a lega cainii de sanii si nici curaj pentru a pleca spre Polul Nord.Capitanul Gareth ne-a spus sa e luam inima in dinti si sa legam cainii de sanii.Insa inainte sa-i legam,trebuia sa-i hranim pentru a avea putere sa traga saniile.Dupa ce i-am hranit am plecat la drum cu trei sanii si douazeci si patru de caini.La o zi de la plecare,ne-a prins pe drum o "furtuna" de zapada.Capitanul Gareth ne-a spus sa stam calmi si sa continuam,dar noi eram speriati ca nu cumva sa ni se intample ceva.Dupa cateva ore bune,"furtuna" a trecut.
    La mult timp de la trecerea furtunii,capitanul ne-a anuntat ca mai avem putin pana la Polul Nord si ca trebuie sa ne pastram energia.In cele din urma am ajuns teferi. Dar ce sa vezi? Capitanul Gareth ne-a anuntat ca va trebui sa stam cateva zile la Polul N, deoarece cainii sunt foarte obositi.Insa noua nu ne-a pasat de oarece eram foarte fericiti ca am indeplinit misiunea cu succes!

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. (născut 10 octombrie 1861, Store-Frøen, aproape Kristiania [acum Oslo], Nor.-a murit 13 mai 1930, Lysaker, langa Oslo), explorator norvegian, oceanograful, de stat, și umanitară care a condus un număr de expediții Arctic (1888, 1893, 1895-1896) și expediții oceanografice în Atlanticul de Nord (1900, 1910-1914). Pentru activitatea sa de relief după Primul Război Mondial a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace (1922). Nansen a mers la scoala din Kristiania (Oslo), unde în 1880 a trecut examenul de admitere sa la universitate. El a ales să studieze zoologie în speranța că îi va da teren șansa unei vieți în aer liber și îi permite să facă uz de talentele sale artistice. Deși activitatea științifică a fost întotdeauna cel mai aproape de inima lui, el a atins prima faima ca un explorator.

    Ca un tânăr Nansen a fost un mare atlet în aer liber, un patinator realizat și schior, și un vânător pasionat și pescar. In 1882, când sa alăturat etanșare Viking nave pentru un voiaj la Groenlanda ape, Nansen a văzut pentru prima dată la cap gheață puternic o distanță Groenlanda. Aceasta a avut loc la el că ar trebui să fie posibil să-l treacă, și, treptat, a dezvoltat un plan, care a anunțat în 1887. În loc de a începe de la coasta de vest locuit, el va porni de la coasta de est și, prin taierea intermediul lui de retragere, se va forța să meargă mai departe. Expediția de șase din Norvegia a început trecerea la 15 august 1888. Dupa ce a indurat furtuni și rece intense, au ajuns la cel mai înalt punct al călătoriei (8920 de picioare [2719 metri]) la 5 septembrie și a lovit coasta de vest, la Ameralik fiord la 26 septembrie au fost forțați să iarnă la soluționarea Godthab (Nuuk), în cazul în care Nansen a avut posibilitatea de a studia eschimoșii și aduna materiale pentru cartea sa Eskimoliv (1891; Eskimo Life). Partidul sa întors acasă în triumf mai 1889. SURSA:Nansen a mers la scoala din Kristiania (Oslo), unde în 1880 a trecut examenul de admitere sa la universitate. El a ales să studieze zoologie în speranța că îi va da teren șansa unei vieți în aer liber și îi permite să facă uz de talentele sale artistice. Deși activitatea științifică a fost întotdeauna cel mai aproape de inima lui, el a atins prima faima ca un explorator.

    sursa:.britannica.com

    RăspundețiȘtergere

Spune-ţi părerea!