-->

luni, 11 mai 2015

Faddei Faddeevici Bellingshausen

Faddei Faddeevici Bellingshausen (n. 2d0 septembrie 1778 – d. 25 ianuarie 1852) a fost un ofițer naval al Imperiului Rus și a comandat a doua epediție rusească în jurul globului. În timpul acestei expediții Bellingshausen a devenit unul dintre primii trei europeni care a zărit Antarctica.
S-a născut într-o familie baltică germană de pe teritoriul actual al Estoniei. A absolvit la 18 ani Academia Navală la Kronstadt, în apropiere de Sankt Petersburg, după care, în scurt timp, a devenit căpitan. A participat în 1803 la prima expediție rusească în jurul lumii.
În 1819 a fost selectat pentru a conduce expediția rusească în jurul lumii autorizată de Țarul Alexandru I al Rusiei. Expediția a debutat în data de 5 septembrie 1819, din Portsmouth (Anglia), cu două nave. Principalele zone vizitate au fost Antarctica, Noua Zeelandă, Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud.
Prima oară Bellingshausen a văzut Antarctida la 27 ianuarie 1820, trei zile înainte ca Bransfield să fi văzut și el țărmul, și 10 luni înainte ca Palmer să o facă - în noiembrie 1820. În acea zi expediția pe două nave conduse de Bellingshausen și Mikhail Petrovich Lazarev a ajuns într-un un punct la o distanță de 32 kilometri depărtare de continentul Antarctida și a văzut de acolo înâlțimile de gheață.

Sursa : Wikipedia
Temă: De unde denumirea de Antarctica?
Cine a mai dorit să ajungă pe “Terra Australias Inconginta”? Ce alţi navigatori au ajuns în apropiere?

4 comentarii:

  1. Numele continentului inseamna "opus Arcticii" (iar in greceste arktos inseamna urs - legatura este nu cu ursii polari, ci cu constelatiile boreale ale Urselor). Desi in antichitate geografii speculau existenta unui teritoriu in marile sudului similar celui din nord, si pe hartile vremii aparea o forma numita terra australis incognita, data de nastere este recunoscuta in mod oficial ca fiind 1820, cand o expeditie rusa (condusa de Mikhail Lazarev si Faddey Faddeyevich Bellinsgauzen) a pus prima oara ochii pe pamantul inghetat continental.
    Sursa:metropotam.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. Luxița Florina21 mai 2015 la 09:33

    Continentul din regiunea polară sudică, a cărui existență a fost presupusă încă din Antichitate, apare pe hărți atât sub denumirea de ”Antarctida”, cât și ”Antarctica”. Denumirea sa înseamnă ”opus Arcticii”(iar in greceste arktos inseamna urs - legatura este nu cu ursii polari, ci cu constelatiile boreale ale Urselor) ; adică este regiunea situată la Polul Sud, la antipozi față de regiunea Arctică de la Polul Nord.
    pe hartile vremii aparea o forma numita terra australis incognita, data de nastere este recunoscuta in mod oficial ca fiind 1820, cand o expeditie rusa (condusa de Mikhail Lazarev si Faddey Faddeyevich Bellinsgauzen) a pus prima oara ochii pe pamantul inghetat continental.Din multimea de expeditii spre si pe pamantul Antarcticii, de cea mai mare importanta este poate descoperirea Polului Sud, ca urmare a "cursei" dintre norvegianul Roald Amundsen si englezul Robert Scott.
    Sursa: metropotam.ro si Wikipedia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Deși miturile și speculațiile despre un Terra Australis („Ținut de Sud”) datează din antichitate, prima reperare confirmată a continentului a avut loc în anul 1820 de către expediția rusă a lui Fabian Gottlieb von Bellingshausen și Mikhail Lazarev. Totuși continentul a rămas în mare măsură neglijat pentru restul secolului al XIX-lea din cauza mediului său ostil omului, a lipsei de resurse și izolare.

    Tratatul Antarctic din 1959 a fost semnat inițial de 12 țări; până în prezent au semnat tratatul 46 de țări. Tratatul interzice activități militare și mineritul de minerale, susține cercetările științifice și protejează ecozona continentului. În medie peste 4.000 de oameni de știință de multe naționalități și cu diferite interese de cercetare efectueză diverse experimente
    Prima utilizare formală a numelui „Antarctida” („Antarctica”) drept nume de continent este atribuită cartografului scoțian John George Bartholomew în 1890. Numele „Antarctica” este versiunea romanizată a compusului din limba greacă antarktikos, însemnând „opusul nordului

    RăspundețiȘtergere
  4. Antarctica este regiunea polară din sudul Pământului care cuprinde continentul Antarctida și porțiunile sudice din oceanele limitrofe. Este situată în regiunea antarctică din emisfera sudică, aproape în întregime la sud de cercul polar antarctic și este înconjurată de Oceanul Antarctic. Având 14,0 milioane de km pătrați, este al cincilea continent ca suprafață, după Asia, Africa, America de Nord și America de Sud. Aproximativ 98 % din suprafața Antarcticii este acoperită de o pătură de gheață cu grosimea medie de 1,6 km.Tratatul Antarctic din 1959 a fost semnat inițial de 12 țări; până în prezent au semnat tratatul 46 de țări. Tratatul interzice activități militare și mineritul de minerale, susține cercetările științifice și protejează ecozona continentului. În medie peste 4.000 de oameni de știință de multe naționalități și cu diferite interese de cercetare efectueză diverse experimente

    RăspundețiȘtergere

Spune-ţi părerea!