-->

marți, 26 mai 2015

David Livingstone

David Livingstone (n. 19 martie 1813 - d. 1 mai 1873) a fost un medic scoțian, misionar protestant și explorator al Africii Centrale și de Est, a devenit celebru datorită eforturilor deosebite din timpul vieții și a luptei sale împotriva sclaviei.
După studii de medicină și teologie la Glasgow, a fost trimis de către Societatea de misionari din Londra ca medic și misionar în Africa de Sud. Stabilindu-se la o misiune din ținutul muntos Kuruman din sudul „țării” Beciuana (1841), învață limba băștinașilor și se căsătorește cu fiica misionarului local Robert Moffat.
Traversând de la sud la nord deșertul Kalahari descoperă și explorează (1 august 1849) Lacul Ngami situat la 21° latitudine sudică. Doi ani mai târziu , în 1851 înaintează spre nord est de Lacul Ngami, traversează fluviul Zambezi, organizându-și în așezarea Seshéké, o bază pentru călătoria ce plănuia să o întreprindă. Prima sa mare călătorie o începe în 1853, urcând în amonte pe fluviul Zambezi fiind însoțit de 160 negri în 33 de bărci. Înaintează până la 12° latitudine sudică, pătrunde pe un afluent vestic și, la 11° latitudine sudică, depășind un interfluviu puțin înalt, intră în bazinul fluviului Congo, continundu-și drumul până pe țărmul Oceanului Atlantic la Luanda (31 mai 1854). După un scurt popas navighează la amonte pe râul Congo până la izvoarele sale, trece în bazinul lui Zambezi și coborând pe marele fluviu, descoperă cascada Victoria (1855), atingând țărmul Oceanului Indian la Quelimane și încheind astfel traversarea continentului african la 20 mai 1856. Călătoria sa a dovedit că Africa Centrală tropicală la sud de paralela 8° latitudine sudică este un platou înalt puțin coborât în centru.
După ce se întoarce cu familia sa în patrie (decembrie 1856), este numit consul la Quelimane și revine pe pământul Africii împreună cu soția, fiul și fratele său Charles (mai 1858).
În cursul celei de a doua călătorii, explorează (1859) cursul inferior al fluviului Zambezi și afluentul său nordic Shire, descoperind cascada Murchison. Cartografiază pentru prima oară lacul Shirwa și cercetează mare lac Nyassa, căruia îi întocmește prima hartă exactă (1861). După moartea soției sale pe fluviul Zambezi în ianuarie 1862, își continuă călătoria explorând în continuare Lacul Nyasa. După ce pleacă la Londra, revine în Africa orientală în 1866. Urcând pe râul Ruwuma până la izvoare, traversând munții care îi poartă numele, ocolește lacul Nyassa pe la sud și vest și pătrunde în regiunea puțin explorată a lacului Mweru. Deși bolnav, explorează regiunea din vestul și sud-vestul Lacului Tanganyika (1868), descoperind Lacul Bangweulu și râul Lualaba, care era socotit, just, ca fiind cursul superior al fluviului Congo .
Împreună cu H.M. Stanley, explorează (1871-1872) țărmul nordic al lacului Tanganyika, convingându-se că nu are nici o legătură cu Nilul. Cercetează din nou țărmul de sud est al lacului Tanganyika (1873) și se îndreaptă spre Lacul Bangweulu, pe țărmul căruia se stinge din viață.
El a murit în Zambia, iar inima sa a fost îngropată sub un arbore mvula, aproape de locul morții, iar trupul și jurnalele sale de călătorie au fost transportate pe brațe mii de kilometri, din Zambia până în Anglia, de câțiva dintre oamenii săi credincioși, pentru a fi îngropate la Westminster Abbey. Campaniile desfășurate de el, combinate cu ineditul funeraliilor sale au contribuit decisiv la abolirea sclaviei în Africa de Est, ceea ce s-a și realizat în 1873.Pentru rezultatele călătoriilor sale a primit medalia de aur a Societății Regale de geografie din Londra.
Sursa:  http://ro.wikipedia.org/wiki/David_Livingstone
Va recomand: David Livingstone: Missionary & Explorer 
https://www.youtube.com/watch?v=f9ivr8CfEoE

Temă:
Care din descoperirile lui D. Livingstone vi se pare interesanta? 
Prin ce credeti ca a ramas el in istoria marilor calatorii?

13 comentarii:

  1. Eu cred ca Davin Livingstone a ramas in istoria marilor descoperiri geografice deoarece a traversat desertul Kalahari de la N la S si a descoperit Lacul Ngami .Doi ani mai tarziu , in 1851 inainteaza spre nord est de Lacul Ngami, traverseaza fluviul Zambezi, organizandu-si o baza pentru calatoria ce planuia sa o intreprinda. Prima sa mare calatorie o incepe in 1853, urcand in amonte pe fluviul Zambezi fiind insotit de 160 negri in 33 de barci. Inainteaza pana la 12° latitudine sudica, patrunde pe un afluent vestic si, la 11° latitudine sudica, depasind un interfluviu putin inalt, intra in bazinul fluviului Congo, continundu-si drumul pana pe tarmul Oceanului Atlantic la Luanda (31 mai 1854)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca Davin Livingstone a ramas in istoria marilor descoperiri geografice deoarece a traversat desertul Kalahari de la N la S si a descoperit Lacul Ngami .Doi ani mai tarziu , in 1851 inainteaza spre nord est de Lacul Ngami, traverseaza fluviul Zambezi, organizandu-si o baza pentru calatoria ce planuia sa o intreprinda. Prima sa mare calatorie o incepe in 1853, urcand in amonte pe fluviul Zambezi fiind insotit de 160 negri in 33 de barci. Inainteaza pana la 12° latitudine sudica, patrunde pe un afluent vestic si, la 11° latitudine sudica, depasind un interfluviu putin inalt, intra in bazinul fluviului Congo, continundu-si drumul pana pe tarmul Oceanului Atlantic la Luanda (31 mai 1854)

    RăspundețiȘtergere
  3. parerea mea este ca Davin Livingstone a ramas in istoria marilor descoperiri geografice deoarece a traversat desertul Kalahari de la N la S si a descoperit Lacul Ngami . Pa este doi ani a traversat fluviul Zambezi si cu sprijinul capeteniei puternicului trib MAKOLOLO organizeaza in asezare"SESEKE" o baza pentru prima calatorie .
    In 1853-1856 are loc prima sa calatoriede explorare a Africii,pornind de-a lungul fluviului Zambezi .
    Intre 1858-1864 are loc cea de-a doua calatorie de explorare a Africiisi exploreaza zona Marilor Lacuri Africane.

    RăspundețiȘtergere
  4. David Livingstone (1813-1873)

    O figura aparte in grupul elistist al marilor exploratori ai lumii o constituie, fara doar si poate, cea a misionarului scotian David Livingstone. Carismatic, indragostit pana la fanatism de Africa, aprig luptator impotriva sclaviei, Livingstone s-a dovedit un pionier in ceea ce priveste explorarea Continentului Negru, cu atat mai mult cu cat expeditiile sale au avut loc intr-o perioada in care putini aveau curajul sa se aventureze in lumea salbatica a junglelor, a savanelor si a necunoscutelor triburi africane.

    Plecat initial ca misionar in Africa de Sud, in 1840, David Livingstone a fost socat de realitatile vietii de pe Continentul Negru, in special de sclavia practicata pe scara larga, un veritabil flagel impotriva caruia isi propunea sa lupte cu toate puterile sale. Astfel, are loc in 1849 prima expeditie catre centrul Africii, scotianul traversand atunci desertul Kalahari de la sud la nord. Trei ani mai tarziu, Livingstone porneste intr-una dintre cele mai temerare calatorii din istorie, devenind primul european care a strabatut continentul african de la vest la est (din Luanda, pe tarmul Atlanticului, pana la Quelimane, pe malul Oceanului Indian). Tot atunci, misionarul scotian descoperea si gura de varsare a fluviului Zambezi, si tot el era cel care identifica impresionanta cascada Mosi-oa-Tunya, pe care o reboteza Victoria
    sursa; descopera.ro

    RăspundețiȘtergere
  5. A doua calatorie a sa mi s-a parut mai interesanta.În cursul celei de a doua călătorii, explorează (1859) cursul inferior al fluviului Zambezi și afluentul său nordic Shire, descoperind cascada Murchison. Cartografiază pentru prima oară lacul Shirwa și cercetează mare lac Nyassa, căruia îi întocmește prima hartă exactă (1861). După moartea soției sale pe fluviul Zambezi în ianuarie 1862, își continuă călătoria explorând în continuare Lacul Nyasa. După ce pleacă la Londra, revine în Africa orientală în 1866. Urcând pe râul Ruwuma până la izvoare, traversând munții care îi poartă numele, ocolește lacul Nyassa pe la sud și vest și pătrunde în regiunea puțin explorată a lacului Mweru. Deși bolnav, explorează regiunea din vestul și sud-vestul Lacului Tanganyika (1868), descoperind Lacul Bangweulu și râul Lualaba, care era socotit, just, ca fiind cursul superior al fluviului Congo .

    Împreună cu H.M. Stanley, explorează (1871-1872) țărmul nordic al lacului Tanganyika, convingându-se că nu are nici o legătură cu Nilul. Cercetează din nou țărmul de sud est al lacului Tanganyika (1873) și se îndreaptă spre Lacul Bangweulu, pe țărmul căruia se stinge din viață.
    Sursa:Wikipedia

    RăspundețiȘtergere
  6. David(1813-1873)
    ~1841 pleaca misionar in Tara Beciuama.El invata limba respectiva care ii v-a fi de folos in expeditiile sale.
    ~1 august 1849 descopera si cerceteaza lacul Ngami,strabate de la sud spre nord desertul Kalahari si face prima lui descriere despre aceste locuri..
    ~1851,traverseaza fluviul Zambezi si cu sprijinul puternicului trib Makololos,a org.prima baza pentru calatorie.
    ~1853-1856,are loc prima sa calatorie de explorare a Africii
    ~19nov.1855 strabate cascade Victoria
    ~1856 se intoarce cu familia lui in Anglia,in anul urmator publica cartea"Calatoriile si cercetarile unui misionar in Africa de S'
    ~1858-1864 are loc a doua calatorie de explorare a Africii.
    ~27apr.1862 sotia lui Mary este rapusa de maladie.
    ~Un an mai tarziu, cu ajutorul fratelui sau publica a doua carte.
    ~Stanley pleaca in cautarea lui si il gaseste.Cei doi exploreaza impreuna lacul Tanganika.
    ~1mai ,se stinge din viata si este aduc de catre prietenii lui negri in Anglia.
    El a ramas cunoscut prin cartile publicate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Provenind dintr-o familie săracă, David Livingstone a lucrat într-o țesătorie de la vârsta de zece ani, urmând paralel și cursuri serale, deși ziua de lucru era de 14 ore.

    După studii de medicină și teologie la Glasgow, a fost trimis de către Societatea de misionari din Londra ca medic și misionar în Africa de Sud. Stabilindu-se la o misiune din ținutul muntos Kuruman din sudul „țării” Beciuana (1841), învață limba băștinașilor și se căsătorește cu fiica misionarului local Robert Moffat.

    Traversând de la sud la nord deșertul Kalahari descoperă și explorează (1 august 1849) Lacul Ngami situat la 21° latitudine sudică. Doi ani mai târziu , în 1851 înaintează spre nord est de Lacul Ngami, traversează fluviul Zambezi, organizându-și în așezarea Seshéké, o bază pentru călătoria ce plănuia să o întreprindă. Prima sa mare călătorie o începe în 1853, urcând în amonte pe fluviul Zambezi fiind însoțit de 160 negri în 33 de bărci. Înaintează până la 12° latitudine sudică, pătrunde pe un afluent vestic și, la 11° latitudine sudică, depășind un interfluviu puțin înalt, intră în bazinul fluviului Congo, continundu-și drumul până pe țărmul Oceanului Atlantic la Luanda (31 mai 1854). După un scurt popas navighează la amonte pe râul Congo până la izvoarele sale, trece în bazinul lui Zambezi și coborând pe marele fluviu, descoperă cascada Victoria (1855), atingând țărmul Oceanului Indian la Quelimane și încheind astfel traversarea continentului african la 20 mai 1856. Călătoria sa a dovedit că Africa Centrală tropicală la sud de paralela 8° latitudine sudică este un platou înalt puțin coborât în centru

    RăspundețiȘtergere
  8. David Livingstone (n. 19 martie 1813 - d. 1 mai 1873) a fost un medic scoțian, misionar protestant și explorator al Africii Centrale și de Est, a devenit celebru datorită eforturilor deosebite din timpul vieții și a luptei sale împotriva sclaviei.Provenind dintr-o familie săracă, David Livingstone a lucrat într-o țesătorie de la vârsta de zece ani, urmând paralel și cursuri serale, deși ziua de lucru era de 14 ore.El a murit în Zambia, iar inima sa a fost îngropată sub un arbore mvula.
    Sursa:wikipedia

    RăspundețiȘtergere
  9. David Livingstone (n. 19 martie 1813 - d. 1 mai 1873) a fost un medic scoțian, misionar protestant și explorator al Africii Centrale și de Est, a devenit celebru datorită eforturilor deosebite din timpul vieții și a luptei sale împotriva sclaviei.Provenind dintr-o familie săracă, David Livingstone a lucrat într-o țesătorie de la vârsta de zece ani, urmând paralel și cursuri serale, deși ziua de lucru era de 14 ore.El a murit în Zambia, iar inima sa a fost îngropată sub un arbore mvula.
    Sursa:wikipedia

    RăspundețiȘtergere
  10. Luxița Florina28 mai 2015 la 10:45

    Nascut in 1813 intr-o familie stricta de scotieni, David Livingstone planuia sa devina misionar Calvinist. Dupa ce a terminat scoala, dr. Livingstone era gata sa raspandeasca Evanghelia in cele mai indepartate locuri de pe pamant. A presupus intotdeauna ca va merge in China, dar o intorsatura a destinului l-a transportat pana in Africa, unde a reusit sa faca unele dintre cele mai spectaculoase descoperiri din timpul sau. Calatoriile lui Livingstone din sat in sat l-au adus in anumite parti ale Africii de Sud, neexplorate inca de alti europeni, starnindu-i interesul pentru interiorului Africii. Livingstone a continuat pana in nordul desertului Kalahari, in locuri unde ceilalti europeni nu s-au avantat inca. Marea Britanie i-a recunoscut vitejia, si Livingstone a fost inclus intr-o echipa trimisa sa exploreze Lacul Ngami. Descoperirile lor au fost rasplatite cu o medalie de aur de la Royal Geographic Society. Crezand ca explorarile lui vor deschide comertul legitim in Africa si va elimina astfel comertul cu sclavi, Livingstone a spus deja celebrele cuvinte : "Voi deschide o cale spre interior, sau voi pieri".Pana in 1862, sotia sa, Mary, a murit si fiul sau nu a reusit sa ajunga in Africa, cum era planificat, deoarece era ocupat sa lupte in razboiul civil din SUA.
    Cu toate acestea Livingstone a continuat si inainte de 1893 descoperirile sale au permis Marii Britanii sa isi revendice prima colonie interioara, Protectoratul britanic din Africa Centrala (Republica Malawi de azi). Acesta a fost momentul in care Livingstone a devenit obsedat de ideea de a gasi izvorul raului Nil. In 1866 cu un echipaj din Asia si Africa, a pornit in aceasta expeditie. Nemultumiti de conditiile de viata, o mare parte a echipajuluia dezertat si a fugit in Zanzibar. Temandu-se sa nu fie condamnati ca dezertori, echipajul a mintit ca triburile Ngoni l-au ucis pe Dr. Livingstone pe drum. Sursa: Roportal.ro

    RăspundețiȘtergere
  11. Dupa parerea mea,David Livingstone a ramas in istorie ca un esplorator renumit si pentru ca el a scris primul manual de geografie din intorie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Dupa parerea mea,David Livingstone a ramas in istorie ca un esplorator renumit si pentru ca el a scris primul manual de geografie din intorie.

    RăspundețiȘtergere

Spune-ţi părerea!